PwC: Cererea globală de energie va scădea cu 6% în acest an, iar singurele resurse pe plus vor fi cele regenerabile
Telex » Știri 28 iulie 2020
Cererea globală de energie va scădea cu 6% în acest an, de şapte ori mai mult decât în criza financiară din 2009, iar singurele resurse pe plus vor fi cele regenerabile, care îşi majorează ponderea în mixul energetic, se arată în raportul „PwC Power Utilities Future of Industries”, care are la bază datele Agenţiei Internaţionale pentru Energie pentru 2020 (IEA), informează Agerpres. În ultimele luni, sectorul energetic a suferit un dublu şoc: din cauza pandemiei COVID-19 şi a perturbării pieţei petrolului pe fondul prăbuşirii cererii şi al surplusului de ofertă. Astfel, şocul cererii de energie din 2020 este cel mai mare din ultimii 70 de ani. În acelaşi timp, se anticipează că cererea globală de energie va scădea cu 6% în acest an, de şapte ori mai mult decât în criza financiară din 2009, arată autorii studiului.
Recesiunea globală cauzată de restricţiile prelungite privind circulaţia oamenilor, bunurilor şi activitatea socială şi economică vor avea un impact semnificativ şi asupra investiţiilor în energie care se estimează că se vor reduce cu 20% în acest an.
Ca răspuns la prăbuşirea preţului petrolului şi la continuarea incertitudinii preţurilor, OPEC a anunţat cea mai mare reducere a ofertei din lume, de 10 milioane de barili pe zi, însă este doar o măsură pe termen scurt. Chiar dacă există şansa unei recuperări economice în formă de V, şocul pandemiei asupra comportamentului viitor nu poate fi ignorat. Astfel că trebuie luate în calcul toate scenariile posibile: o recuperare mai lentă în formă de U sau o recesiune mai lungă în formă de L care vor avea implicaţii mai profunde. Indiferent ce va urma, lumea va fi diferită şi companiile trebuie să se pregătească pentru noua normalitate.
Toate componentele lanţului valoric din energie sunt afectate – companii din amonte, midstream, aval şi companii de servicii. Pe lângă implementarea măsurilor de siguranţă COVID-19, companiile trebuie să acţioneze toate pârghiile tradiţionale în caz de declin, cum ar fi reducerile cheltuielilor de capital şi conservarea numerarului. În acelaşi timp, strategiile viitoare de achiziţii şi de atenuare a riscurilor vor trebui să se bazeze pe analiza eficientă a tuturor scenariilor şi a evoluţiei cererii. Este posibil ca producătorii cu costuri ridicate să fie nevoie să meargă mai departe şi să ia în considerare parteneriate sau fuziuni care să le permită reducerea bazei de costuri.
Astfel, pentru companiile din sectoarele energiei, utilităţilor şi resurselor va fi vitală combinarea unei planificări eficiente a scenariilor cu o examinare a modului în care evoluţiile diferite ar putea afecta afacerile lor pe termen scurt, mediu şi lung. De asemenea, pe fondul noilor comportamente de călătorie, de muncă şi de consum ale consumatorilor şi accelerării digitalizării serviciilor, companiile au nevoie de strategii pentru a răspunde acestor schimbări.
Impactul crizei generate de COVID-19 este resimţit pe toate palierele sectorului energetic, de la alimentarea cu combustibil la eficienţă, cu implicaţii serioase pentru securitatea energetică şi tranziţia către energia curată.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național