PwC: Decalajul salarial dintre femei și bărbați, în România, este de 21,6% în favoarea bărbaților
Numărul 10, 13-19 mar. 2024 » Analize și sinteze
Decalajul salarial dintre femei și bărbați continuă să fie ridicat în România, respectiv de 21,6% în favoarea bărbaților, relevă analiza "Equal Pay Gender", realizată de PwC România pe baza datelor colectate în cadrul sondajului Paywell, relatează Agerpres. Potrivit sursei citate, în 2023, decalajul este calculat ca raport între salariul mediu al bărbaților și cel al femeilor, iar față de ediția anterioară a analizei, din 2022, se află, totuși, în scădere cu 1,7 puncte procentuale.
În funcție industriile în care lucrează, cele mai mari decalaje salariale în favoarea bărbaților sunt în sectoarele: Bancar, de 30,5%, Farmaceutic de 16,5%, Retail 15,27% și Tehnologie, de 11,92% . O situație diferită este întâlnită în producție și BPO/SSC, unde rata este inversă de -7,02%, respectiv de -0,11%.
Analiza de specialitate arată, totodată, că diferențele cele mai mari, raportate la pozițiile pe care le ocupă, sunt pentru operatori, de 19,64%, iar cele mai mici la nivel de top management, de 6,09%.
În același timp, un alt raport, PwC - Workforce Hopes and Fears 2023, constată că există un decalaj semnificativ între ponderea solicitărilor de creșteri salariale ale bărbaților și ale femeilor, de 21 de puncte procentuale, respectiv de promovări, de 8 puncte procentuale. "Deși s-au înregistrat progrese importante în perioada 2011-2022 în ceea ce privește reducerea inegalităților între femei și bărbați pe piața muncii la indicatori precum participarea femeilor la piața muncii sau șomajul, diferența medie de remunerare a crescut în această perioadă în statele membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) incluse în raportul PwC «Women in Work Index» 2024 (WiW Index). Acest lucru arată că, în ciuda unei participări mai mari, femeile rămân într-o poziție considerabil mai slabă în ceea ce privește randamentul pe piața muncii în comparație cu bărbații. De la crearea indicelui în 2011, diferența de remunerare între femei și bărbați a fost unul dintre indicatorii cu cea mai lentă îmbunătățire, reducându-se cu doar trei puncte procentuale între 2011 și 2022 în cele 33 de state membre OCDE. Mai mult, în 2022 diferența a crescut la 13,5% de la 13,2% în 2021", notează specialiștii PwC România.
Astfel, WiW Index evidențiază că, în ritmul actual, va fi nevoie de mai mult de o jumătate de secol pentru a reduce diferența medie de remunerare între femei și bărbați în toate cele 33 de țări din OCDE.
În perioada 2021 - 2022, indicatorii care s-au îmbunătățit în statele OCDE au fost rata de participare a femeilor la forța de muncă, care a crescut de la 70,8% la 72,1%, și rata șomajului, care a scăzut de la 6,4% la 5,3%.
Indicele WiW măsoară progresele înregistrate în ceea ce privește egalitatea de gen la locul de muncă în cadrul OCDE, luând în considerare cinci indicatori: diferența de remunerare între femei și bărbați, rata de participare a femeilor la forța de muncă, diferența dintre ratele de participare a bărbaților și a femeilor la forța de muncă, rata șomajului în rândul femeilor și rata de ocupare a forței de muncă cu normă întreagă în rândul femeilor.
La nivel global, datele arată că Luxemburg ocupă primul loc în acest indice, urmat de Islanda și Slovenia. De altfel, Luxemburg continuă să aibă cel mai mic decalaj de remunerare între femei și bărbați din cadrul OCDE, de -0,2%. Următoarele state în clasament sunt Finlanda, Norvegia, Danemarca, Suedia și Islanda.
Australia a înregistrat cea mai mare îmbunătățire a clasamentului său, urcând șapte poziții, de pe locul 17 în 2021 pe poziția 10 în 2022. În schimb, Marea Britanie a înregistrat cea mai mare scădere în clasament, coborând patru locuri, de pe 13 în 2021 pe 17 în 2022.
Sondajul PayWell 2023, realizat de PwC România, cuprinde peste 180 de companii din șase sectoare de activitate, cu peste 250.000 de angajați și 1.600 de poziții unice raportate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice