PwC: Implementarea tehnologiei blockchain poate aduce un plus de 1,76 trilioane de dolari la PIB-ul global până în 2030
Numărul 42, 27 oct. - 2 nov. 2020 » Conectarea la era digitală
Tehnologia blockchain va fi adoptată la scară largă în întreaga economie globală până în 2025 și are potențialul de a crește PIB-ul cu 1,76 trilioane dolari în următorul deceniu, potrivit raportului global PwC Time for trust: The trillion-dollar reason to rethink blockchain. „Impactul pandemiei COVID-19 în întreaga societate a accelerat adoptarea unor tehnologii, care până acum se regăseau doar în planurile pe termen lung ale organizațiilor, așa cum este blockchain. Mult timp blockchain a fost asociat cu criptomonedele, dar utilizarea sa este mult mai largă, de la modul în care companiile își reconfigurează operațiunile și lanțurile de aprovizionare, la modul de securizare, partajare și utilizare a datelor în instituțiile publice, pentru creșterea încrederii, transparenței și eficienței”, a declarat Gabriel Voicilă, Partener Tehnologie la PwC România, citat într-un comunicat.
Potențialul tehnologiei blockchain de a fi parte esențială în strategiile viitoare ale organizațiilor reiese și din cel mai recent raport CEO Panel Survey, care arată că aproape două treimi dintre directorii executivi (61%) plasează digitalizarea operațiunilor și a principalelor procese de afaceri printre primele trei priorități pe termen scurt și mediu.
Sectorial, cele mai mari beneficiare ale acestei tehnologii vor fi administrația publică, educația și sănătatea, arată raportul. Vor exista însă beneficii semnificative și pentru serviciile de afaceri, comunicații și mass-media, în timp ce retailerii, producătorii și construcțiile vor putea utiliza blockchain pentru a atrage consumatorii și a răspunde cererii de proveniență și trasabilitate.
Țările care vor avea cele mai mari beneficii nete sunt China (440 miliarde dolari) și SUA (407 miliarde dolari). Următoarele în top sunt Germania, Japonia, Marea Britanie, India și Franța, cu beneficii de peste 50 miliarde dolari fiecare.
Raportul a identificat câteva domenii-cheie de aplicare a blockchain și evaluează potențialul acestora de a genera valoare economică utilizând analize economice și cercetări din industrie. Astfel, urmărirea și trasabilitatea produselor și serviciilor care au ajuns prioritare pentru lanțurile de aprovizionare ale multor companii în timpul pandemiei au cel mai mare potențial economic (962 miliarde dolari). Urmează: ▪ serviciile financiare, inclusiv utilizarea criptomonedelor, sau plățile transfrontaliere și transferurile de bani (433 miliarde dolari); ▪ gestionarea identității (224 miliarde dolari), inclusiv cărți de identitate, acreditări profesionale și certificări, pentru a ajuta la combaterea fraudei și a furtului de identitate; ▪ aplicarea blockchain în contracte și soluționarea litigiilor (73 miliarde dolari) și implicarea clienților (54 miliarde dolari), inclusiv utilizarea în programele de loialitate, arată că există potențial pentru o gamă mult mai largă de sectoare.
Raportul PwC oferă un scenariu al impactului pe care tehnologia blockchain l-ar putea avea asupra economiei globale până în 2030 dacă adoptarea și calitatea produselor și serviciilor se dezvoltă așa cum este de așteptat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial