PwC: Investitorii par optimiști în privința economiei globale în 2025 și se așteaptă la creștere anul viitor
Numărul 50-51, 18 dec. 2024 - 14 ian. 2025 » Analize și sinteze
Investitorii par optimiști în privința economiei globale în 2025 și pun accent pe abilitatea companiilor de a depăși crizele în decizia de investiții, potrivit sondajului PwC 2024 Global Investor Survey, citat de Agerpres. În acest sens, datele indică faptul că 51% dintre respondenții la sondaj se așteaptă la creștere anul viitor.
Riscurile cibernetice și conflictele geopolitice ocupă primele poziții în topul amenințărilor percepute de investitori în această ediție, comparativ cu sondajul precedent în care indicau inflația și volatilitatea macroeconomică. Având în vedere aceste riscuri, aproape nouă din zece spun că abilitatea unei companii de a depăși o criză este un factor important în luarea deciziilor de investiții.
„În timp ce, la nivel global, volatilitatea macroeconomică nu mai reprezintă o provocare majoră pentru investitori, în România, preocuparea pentru stabilitate și predictibilitate rămâne pe primul loc. Motivele țin, pe de o parte, de deteriorarea indicatorilor macroeconomici, respectiv o creștere economică sub așteptări în acest an și o adâncire a deficitelor de cont curent și bugetar, iar, pe de altă parte, de turbulențele politice recente care au condus la amânarea alegerilor prezidențiale și la incertitudinea privind formarea unui nou guvern. Așteptarea investitorilor este ca programul economic pe care îl va implementa următorul guvern, începând din 2025, să readucă echilibrele în economie, să relanseze creșterea și, implicit, să diminueze riscurile pentru investiții”, a declarat Daniel Anghel, Country Managing Partner PwC România, citat în comunicat.
Majoritatea investitorilor la nivel global consideră că este foarte important ca întreprinderile să-și regândească modelele de afaceri și să-și majoreze investițiile în strategii și soluții de reducere a riscurilor.
Aproximativ trei din zece investitori spun că percep companiile ca fiind foarte sau extrem de expuse la perturbările tehnologice și că se confruntă cu o disponibilitate redusă de lucrători cu competențe-cheie. Aproape două treimi dintre investitori arată, de asemenea, că este foarte sau extrem de important ca întreprinderile să inoveze ca răspuns la reglementările guvernamentale, la schimbările în preferințele clienților și la instabilitatea lanțului de aprovizionare. Jumătate sau mai mult spun același lucru despre acțiunile concurenților, geopolitică și schimbările demografice.
În ceea ce privește inteligența artificială (IA) vs angajați, investitorii consideră că nu trebuie să existe un compromis între cele două părți. Aproape trei sferturi dintre respondenți îndeamnă companiile în care investesc sau pe care le controlează să investească în modernizarea forței de muncă. Mai mult, o treime se așteaptă ca inteligența artificială să determine creșteri ale numărului de angajați cu 5% sau mai mult - la egalitate cu proporția celor care se așteaptă la schimbări mici sau inexistente ale numărului de angajați.
Majoritatea investitorilor sunt optimiști cu privire la beneficiile inteligenței artificiale generative, în special în ceea ce privește scalabilitatea, măsurarea randamentului investițiilor (ROI), impactul asupra forței de muncă, percepția părților interesate și cheltuielile de capital.
Aproape trei sferturi dintre respondenți indică, de asemenea, că societățile ar trebui să-și majoreze moderat (42%) sau semnificativ (31%) investițiile pentru a implementa IA la scară largă.
Sondajul a reliefat că investitorii vor crește investițiile în companiile care iau măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice. Astfel, aproape o treime dintre investitori se așteaptă ca, în următoarele 12 luni, companiile în care investesc să fie foarte sau extrem de expuse amenințărilor generate de schimbările climatice. Mai mult, trei sferturi dintre respondenții la sondaj spun că își vor crește moderat sau semnificativ investițiile în companii care iau o serie de măsuri legate de climă, în special în crearea unor lanțuri de aprovizionare sustenabile (80%).
„Atunci când evaluează planurile de tranziție la zero ale companiilor, investitorii consideră că guvernanța (72%) și cheltuielile de capital sau de exploatare asociate (68%) sunt foarte sau extrem de importante. În plus, 71% spun că societățile ar trebui să includă ESG/sustenabilitatea direct în strategiile lor corporative”, mai arată autorii analizei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial