PwC: La nivel global, 69% dintre investitori consideră că rapoartele de sustenabilitate ar trebui să fie la fel de riguroase ca rapoartele financiare
Numărul 50-51, 21 dec. 2022 - 10 ian. 2023 » Analize și sinteze
Aproape trei sferturi dintre investitori (73%) consideră că firmele trebuie să raporteze inclusiv costul îndeplinirii angajamentelor de sustenabilitate pe care și le-au asumat, în timp ce 69% afirmă că e nevoie ca acest tip de rapoarte să fie la fel de riguroase precum rapoartele financiare, reiese din rezultatele sondajului PwC Global Investor Survey 2022, citate de Agerpres. Totodată, nouă din zece investitori (87%) sunt de părere că rapoartele de sustenabilitate actuale ale companiilor conțin afirmații nesusținute de argumente și doar 22% afirmă că utilizează în mare sau foarte mare măsură informațiile furnizate de agențiile care evaluează activitatea companiilor pe baza criteriilor ESG.
Cercetarea PwC relevă faptul că două treimi dintre respondenți ar vrea ca firmele să facă publică valoarea efectelor pe care operațiunile lor le au asupra mediului sau a societății. În plus, aproape trei sferturi (73%) dintre aceștia consideră că societățile trebuie să raporteze inclusiv costul îndeplinirii angajamentelor de sustenabilitate pe care și le-au asumat.
În ceea ce privește auditorii, trei sferturi dintre respondenți susțin că specializarea și formarea acestora în domeniul raportării sustenabilității sunt condiții esențiale, iar evaluările trebuie realizate pe baza unor standarde independente.
"Investitorii au semnalat unele deficiențe notabile în ceea ce privește eficiența companiilor pe două paliere: obținerea de rezultate care contează pentru investitori și raportarea acestor eforturi. Raportul subliniază astfel provocarea cu care se confruntă investitorii în evaluarea modului în care companiile își ating obiectivele. Acest lucru poate explica de ce investitorii acordă prioritate unor surse de informații în detrimentul altora în evaluarea modului în care companiile gestionează riscurile și oportunitățile. În cazul în care investitorii consideră că raportarea companiilor nu este suficientă pentru a-i ajuta să le evalueze prioritățile, este dificil pentru ei să aloce capital în acele domenii prioritare. Rezultatele pe care investitorii vor ca societățile să le prioritizeze în raportări sunt: obținerea de performanțe financiare profitabile, asigurarea unei guvernanțe corporative eficiente și asigurarea securității și confidențialității datelor", se menționează în concluziile cercetării de specialitate.
Raportul are la bază date colectate în perioada septembrie - octombrie 2022, din partea a 227 de investitori și analiști din 43 de state/teritorii, la nivel global.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane