PwC: Piața românească de fuziuni și achiziții a revenit pe creștere în trimestrul al treilea, cu 77 de tranzacții în valoare de peste 2 miliarde euro
Numărul 41, 16-22 oct. 2024 » Analize și sinteze
Activitatea pe piața românească de fuziuni și achiziții a înregistrat o revenire în trimestrul al treilea din 2024, în pofida unei scăderi a numărului de tranzacții în prima jumătate a anului, cu 77 de operațiuni anunțate în perioada iulie-septembrie, față de 53 în intervalul similar din 2023, conform unei analize a PwC. Sectorul de real estate, cel al bunurilor de consum și energia regenerabilă au fost principalii catalizatori ai acestei creșteri, generând peste 65% din numărul suplimentar de tranzacții anunțate în trimestrul al treilea, se menționează într-un comunicat al companiei de consultanță, citat de Agerpres. „Dacă începutul anului oferea semnale incerte în ceea ce privește dinamica de anul acesta a pieței de fuziuni și achiziții, trimestrul trei a adus o revenire semnificativă care ne face să credem că multe dintre tranzacțiile anunțate acum erau în plină negociere în prima parte a anului. Piața românească se dovedește tot mai atractivă pentru investitorii strategici care doresc să își consolideze poziția și să beneficieze de evoluția unei piețe semnificative, ca mărime, în Europa Centrală și de Est, a cărei dezvoltare determină modificări structurale importante în mediul de afaceri”, a declarat George Ureche, Partener M&A la PwC România.
În valoare, piața de fuziuni și achiziții din România a înregistrat o creștere de peste 2,7 ori față de trimestrul trei al anului trecut, excluzând impactul IPO-ului Hidroelectrica din iulie 2023. Astfel, cele 77 de tranzacții anunțate au însumat peste 2 miliarde de euro, față de doar 750 de milioane de euro în trimestrul trei din 2023, fără a lua în calcul cele 1,9 miliarde de euro din listarea Hidroelectrica. Cele două tranzacții anunțate în august de PPC și, respectiv, Nala Renewables, cu parcurile eoliene achiziționate de la Evryo Power și OX2, au contribuit cu peste 900 de milioane de euro la valoarea totală a pieței, acestea fiind și cele mai mari două deal-uri din acest trimestru.
La nivelul primelor nouă luni ale anului, piața românească de fuziuni și achiziții a înregistrat un total de 192 de tranzacții anunțate, cu o valoare cumulată aproape 4,4 miliarde de euro, în creștere cu 6% an/an (fără a lua în calcul IPO-ul Hidroelectrica).
„Dezvoltarea pieței locale de fuziuni și achiziții și atractivitatea ridicată a companiilor românești ce fac obiectul unor tranzacții este vizibilă în trimestrul trei al acestui an prin creșterea valorii medii a tranzacțiilor anunțate la 27 milioane euro față de doar 14 milioane euro în aceeași perioadă din 2023. Atât dimensiunea tot mai mare a business-urilor operate de companiile-țintă, cât și evaluările în creștere, au contribuit semnificativ la această dinamică. Dacă în T3 din 2023 doar trei tranzacții raportate depășeau 40 de milioane de euro, în trimestrul trei al acestui an avem 10 astfel de tranzacții. Sectoarele de energie și real estate rămân reprezentative și în acest eșantion”, se subliniază în comunicat.
Potrivit sursei citate, tranzacțiile mici, sub 5 milioane de euro, au devenit tot mai rare în piața românească, ele având o pondere mai mică de 10% în T3 din 2024, față de 56% în același interval al anului trecut.
„Având în vedere contribuția semnificativă a tranzacțiilor realizate cu companii operaționale sau de proiect care operează sau vor opera parcuri eoliene sau fotovoltaice, energia verde continuă să influențeze piața locală de tranzacții, prin reașezări de portofolii ale marilor jucători din piață (PPC, OMV Petrom, Premier Energy) și apariția unor noi nume (platforma globală de investiții în energie electrică și regenerabilă Nala Renewables) în producția locală de electricitate”, spun reprezentanții PwC.
Analiza mai semnalează că investitorii strategici rămân cei mai activi cumpărători pe piața românească, 83% dintre tranzacțiile din primele nouă luni ale anului fiind realizate de aceștia. Fondurile de investiții rămân în continuare prudente, diminuându-și numărul de tranzacții anunțate în piața locală pentru al cincilea trimestru consecutiv. Sectoarele care încă atrag atenția fondurilor și unde acestea raportează deal-uri sunt mai ales cele de logistică & transport, producție specializată și retail.
Pentru finalul anului așteptările sunt ca dinamica pozitivă a pieței înregistrată în trimestrul al treilea să continue, atât în volum, cât și în valoare. Avându-se în vedere caracterul sezonier al pieței, dat de finalul anului calendaristic care coincide deseori cu finalul exercițiului financiar în corporații și în companii listate și momentum-ul economic și politic al României marcat de alegeri multiple și așteptarea unei reforme fiscale în 2025, ultimul trimestru reprezintă cel mai probabil un termen important pentru finalizarea multor tranzacții în curs de negociere pe piața locală, mai menționează consultanții.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane