Radiotelescopul Arecibo a fotografiat nucleul dublu al unei comete
Numărul 6, 21-27 februarie 2017 » Roza vânturilor
De curând, pe lângă Terra a trecut cometa 45P Honda-Mrkos-Pajdušáková, care are un nucleu dublu, potrivit datelor științifice obținute de radiotelescopul Arecibo din Puerto Rico, citate de site-ul cotidianului francez Le Monde și preluate de News.ro.
Potrivit sursei citate, imaginile cu nucleul cometei 45P Honda-Mrkos-Pajdušáková au fost generate pe baza observațiilor radar obținute pe parcursul a două ore, la 12 februarie.
Imaginile confirmă că nucleul corpului ceresc este constituit din doi lobi, la fel ca nucleul cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, supranumită Ciuri. Analiza semnalului emis de radiotelescopul din Areciba, reflectat după 40 de secunde de nucleul cometei, le-a permis oamenilor de știință să determine forma acestuia.
Descoperită în 1948, 45P Honda-Mrkos-Pajdušáková este o cometă ce parcurge o orbită eliptică în jurul Soarelui într-o perioadă de 5,26 ani. Ea revine cu regularitate pe cerul nostru și se numără printre corpurile cerești pe care astronomii profesioniști și cei amatori le observă și le fotografiază. Orbita cometei nu o aduce niciodată foarte aproape de Soare – a trecut la o distanță de peste 80 de milioane de kilometri față de astru pe 31 decembrie –, iar activitatea ei rămâne moderată. De această dată, datorită deplasării sale în conjuncție cu orbita Terrei, cometa s-a apropiat de planeta noastră, deși se îndepărta progresiv de Soare, și a trecut la o distanță de 12,4 milioane de kilometri față de Pământ, la 11 februarie – de 32 de ori distanța dintre Terra și Lună. Nucleul ei are un diametru de aproximativ 1,3 kilometri și efectuează o rotație completă în jurul axei sale în aproximativ 7 ore.
Deși s-a apropiat de Terra, observarea ei a reprezentat o operațiune delicată pentru astronomii amatori, din cauza Lunii pline, care estompează celelalte corpuri cerești de pe bolta nocturnă. Cometa a putut fi însă studiată cu radiotelescopul uriaș Arecibo. Instalat în Puerto Rico, acest radiotelescop are o antenă cu un diametru de peste 300 de metri și este folosit cu regularitate pentru observarea micilor asteroizi care ajung în apropiere de Pământ. 45P Honda-Mrkos-Pajdušáková este cea de-a șaptea cometă care s-a apropiat suficient de mult de planeta noastră pentru a putea fi studiată în detaliu.
În prezent, cometa se deplasează între constelațiile Boarului și Leului, unde va rămâne până la începutul lunii martie.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național