Radu Grațian Ghețea (ARB): Băncile caută IT-iști foarte bine pregătiți; digitalizarea reduce numărul angajaților de la ghișeu
Telex » Știri 10 noiembrie 2021
Băncile plătesc foarte bine pentru specialiștii în IT cu o bună pregătire pe care reușesc să îi atragă, deoarece în prezent specializarea economică cerută unui candidat la un loc de muncă în sistemul bancar se combină mult mai mult decât în anii anteriori cu partea tehnică, a declarat președintele de onoare al Asociației Române a Băncilor (ARB), Radu Grațian Ghețea, citat de Agerpres. „Dacă ne uităm pe site-urile băncilor, o să observăm că sunt anumite meserii pentru care băncile ar plăti foarte bine, se dau și premii pentru cei care ar putea să aducă un IT-ist foarte bine pregătit, un IT-ist care să aibă cunoștințe în informatică la nivelul care se cere în acest moment pentru dezvoltarea operațiunilor bancare în era digitalizării. Sigur, dacă suntem în categoria oamenilor care suntem foarte bine pregătiți și din punct de vedere IT, și când zic IT mă gândesc și la cunoștințele elementare, atunci sigur că e bine să ne gândim la o carieră bancară, activitatea bancară fiind foarte frumoasă - o spun după aproape 50 de ani de lucru în această activitate. (...) A trecut perioada în care în bănci te angajai relativ ușor pentru că era nevoie de cât mai multe sucursale, ghișee și așa mai departe, deci de cât mai mulți oameni. Acum este nevoie de mai puțini oameni, iar aceia trebuie să fie foarte bine pregătiți și din punct de vedere economic, și din punct de vedere tehnic - nu neapărat să fii IT-ist, dar să poți înțelege un proiect care este pe masă și banca dorește să-l implementeze. Partea economică se îmbină cu partea tehnică mult mai mult decât se îmbina înainte”, a afirmat Radu Ghețea, într-o dezbatere despre viitorul sistemului bancar.
El a început cu o abordare pesimistă sfaturile adresate studenților la facultăți economice, interesați să lucreze în sistemul bancar. „Aș începe cu o abordare puțin mai pesimistă. Dacă m-ați fi întrebat acum 7-8 ani aș fi spus tinerilor care sunt pe băncile facultăților (de profil economic, n.r.) că activitatea din bănci este o activitate de mare viitor, cu mari posibilități, cu o deschidere extraordinară, cu niște posibilități deosebite, inclusiv în ceea ce privește pachetul salarial. Din păcate, în acest moment, ultima parte din îndemnul meu nu mai este așa de valabilă cum era acum câțiva ani, când în sistemul bancar oamenii erau angajați cu niște lefuri care erau de invidiat și care atrăgeau foarte mulți tineri. Acum, de foarte multe ori, auzim exprimări de genul «decât să încep o carieră în bancă, mai bine mă duc și încep o carieră în supermarket, că mă plătește mai bine». Nu știu cât de adevărat este, se pare că există un sâmbure de adevăr”, a menționat Radu Ghețea.
Președintele de onoare al ARB a atras atenția că digitalizarea din sectorul bancar reduce semnificativ numărul angajaților care lucrează la ghișeu. „În sistemul bancar lucrurile se schimbă, digitalizarea este cea care a eliminat și va elimina în continuare foarte multe meserii sau va reduce numărul celor care lucrează în ghișeu, al celor care manevrează numerar. Îmi aduc aminte că acum vreo 15 ani, când m-am dus la CEC, era Casa de Economii și Consemnațiuni pe vremea aceea, erau cam 2.600-2.700 de casieri. Și în tot sistemul bancar erau mii, mii de casieri. Mai sunt și acum, dar nu la acest număr, pentru că operațiunile fără numerar, și mă refer aici la carduri și operațiunile de comerț electronic și plățile electronice, sunt din ce în ce mai multe. Văd că prind din ce în ce mai mult și operațiunile de plăți instant, aceste operațiuni devin din ce în ce mai ieftine, iar băncile încurajează ca la nivelul clienților să se practice cât mai mult operațiunile fără numerar, și atunci e normal că activitățile de genul casierie dispar sau devin din ce în ce mai rare. Este o schimbare destul de importantă care se produce în sistemul bancar și de aceea eu spun că este bine să analizăm cu atenție - oare suntem pregătiți să intrăm în sistemul bancar?”, a încheiat Radu Ghețea.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile