Radu Hanga (BVB): Este esențial să ajutăm banii din depozitele bancare să ajungă la companiile care caută capital
Telex » Știri 25 februarie 2021
Este esenţial ca Bursa de Valori Bucureşti (BVB) să ajute o parte din banii acumulaţi în depozitele din sistemul bancar să ajungă la companiile româneşti care au nevoie de capital, a declarat, într-o dezbatere pe teme economice, preşedintele BVB, Radu Hanga, citat de Agerpres. „Uitându-ne la performanţa pieţei, anul acesta am început foarte bine, creştem din punctul de vedere al lichidităţii, creştem din punct de vedere al indicilor, nivelul la care se află piaţa este aproape de cel pe care l-am văzut în 2007 ca maxim, creşterea valorii companiilor cotate este de peste 6 ori faţă de minimul pe care l-am avut în 2009, deci vedem o piaţă foarte constructivă, şi asta ne este confirmat de faptul că vedem tot mai multe companii că vin către listare, înseamnă că preţurile sunt atractive. Credem că important este accesul la piaţă, simplificarea accesului la piaţă. Un trend major pe care l-am văzut în ultimii ani este creşterea depozitelor populaţiei, creşterea depozitelor firmelor în bănci, iar asta se întâmplă într-un context în care dobânzile sunt într-un trend de scădere accelerată. Avem acum dobânda de intervenţie a Băncii Naţionale la 1,25%, minim istoric, dobânzile la bănci de asemenea la minime istorice. O parte din banii aceştia care se acumulează caută plasamente alternative şi este esenţial pentru noi să oferim, prin intermediul pieţei de capital, aceste plasamente, adică să ajutăm banii aceştia care se găsesc în sectorul bancar, o parte din ei, prin intermediul pieţei, să ajungă la companiile româneşti care se află în dezvoltare şi au nevoie de capital”, a afirmat Radu Hanga.
Preşedintele BVB a menţionat că Bursa încearcă să faciliteze accesul investitorilor pe piaţa de capital. „Vorbim despre acces la piaţă, avem nişte iniţiative, discuţii legate de simplificarea mecanismului de fiscalizare şi suntem pozitivi că o să rezolvăm lucrurile anul acesta, pentru a face accesul investitorilor mult mai simplu spre investiţiile pe piaţa de capital. Cred că uitându-ne la piaţa financiară suntem ca o masă care stă pe mai multe picioare, un picior este sectorul bancar, celălalt picior este zona fondurilor de investiţii, iar al treilea este Bursa de Valori Bucureşti, care face legătura între companiile locale şi investitorii care se găsesc în piaţă. Cred că pentru a creşte noi ca ecosistem este foarte important să creştem echilibrat, adică aşa cum sectorul bancar a experimentat deja, nu poţi să creşti doar pe creditare. Companiile, pentru a creşte, pentru a fi solvabile, pentru a putea accesa creditarea bancară, în primul rând au nevoie de capital. Şi atunci dezvoltarea pieţei de capital şi dezvoltarea pieţei bancare sunt două componente care merg mână în mână dacă vrem să avem o dezvoltare echilibrată. Ne bucurăm să vedem în zona de piaţă prezenţa importantă a băncilor, vedem o prezenţă importantă a băncilor în zona fondurilor de investiţii şi suntem convinşi că împreună putem să dezvoltăm tot acest ecosistem”, a precizat Radu Hanga.
Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat, anul trecut, un record absolut de lichiditate, volumele tranzacţionate ajungând la 18,3 miliarde de lei (3,77 miliarde de euro). Potrivit rezultatelor financiare preliminare la 31 decembrie 2020, aceasta cea mai mare valoare înregistrată vreodată pe segmentul principal al BVB depăşind cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007. Profitul net consolidat al Grupului BVB s-a redus cu 7% anul trecut, la 6,26 milioane de lei, de la 6,72 milioane de lei în 2019, fiind generat, în principal, de segmentul tranzacţionare al Grupului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național