Radu Hanga (BVB): Pentru mine, focusul este dezvoltarea pieței, simplificarea accesului companiilor locale la capital
Telex » Știri 29 septembrie 2021
Focusul este dezvoltarea pieței, simplificarea accesului companiilor locale la capital, sprijinirea creșterii companiilor locale pentru că aceasta va genera creștere, iar impactul la nivel bugetar va fi cu siguranță unul pozitiv, a declarat președintele Bursei de Valori București (BVB), Radu Hanga, potrivit Agerpres. „Piața de capital este un mecanism care ajută capitalul să ajungă în companiile locale. Practic, piața este o platformă care ajută companiile locale să crească, să se dezvolte, iar sursa cea mai importantă de taxe pentru statul român sunt companiile locale care realizează profituri, plătesc TVA, plătesc impozite, plătesc salarii și taxe aferente salariilor. Dacă ne uităm la companiile care s-au dezvoltat prin intermediul Bursei o să vedem că taxele cu care aceste companii contribuie la bugetul de stat sunt mult mai importante decât taxele pe care piața de capital în sine le generează. În momentul acesta pentru mine focusul este dezvoltarea pieței, simplificarea accesului companiilor locale la capital, sprijinirea creșterii companiilor locale pentru că aceasta va genera creștere și, dacă o să vedem această creștere și sunt convins că o s-o vedem - impactul la nivel bugetar va fi cu siguranță unul pozitiv și din perspectiva companiilor, dar, în ultima instanță, și din prisma pieței pentru că investitori mai mulți înseamnă volume mai mari, înseamnă bani mai mulți care se vor învârti aici și taxe mai mari pentru stat”, a menționat Radu Hanga, la Summitul Administratorilor de Fonduri din România.
Acesta a mai spus că „acum ne adaptăm la o lume a dobânzilor scăzute”, iar „această adaptare se va traduce și în așteptări mai reduse legat de dividende, lucru pe care îl vedem deja”.
„Dobânda de intervenție a băncii centrale era acum zece ani 8%. De la 8% a scăzut la 1,25%. Noi, ca și mediu, ca și ecosistem, acum ne adaptăm la o lume a dobânzilor scăzute, iar cred că această adaptare se va traduce și în așteptări mai reduse legat de dividende, lucru pe care îl vedem deja. Dacă ne uităm la performanța indicilor Bursei de Valori București o să vedem că este de departe mult mai semnificativă decât a altor piețe din regiune sau din Europa de Est, ceea ce înseamnă că prețurile cresc și încet-încet și rata dividendului scade și în piața românească, adică rata dividendului pe termen lung va fi corelată cu nivelul dobânzilor. (...) Este un mecanism de convergență într-un final, în care am intrat și noi, în lumea aceasta a ecosistemelor cu dobânzi scăzute și devenim mult mai puțin pretențioși când ne uitam la randamentul plasamentelor alternative. Atunci când dobânda era 8% așteptai dividende de 10%-12%. Acum când dobânda este 1% va dura un timp până ne vom acomoda cu mediul acesta. Acesta este un proces pe care îl trăim, un proces de maturizare a pieței locale”, a mai spus Radu Hanga.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale