Radu Ștefan Oprea: 7.250 de companii sunt astăzi vii, lucrează și produc profit, în urma derulării programului Start-Up Nation
Telex » Știri 22 februarie 2019
Un număr de 7.250 de companii sunt astăzi vii, lucrează şi produc profit atât pentru antreprenor, cât şi pentru economia românească, în urma derulării programului guvernamental Start-Up Nation, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Radu Ştefan Oprea, într-un briefing de presă susţinut alături de directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Roberto Azevedo, informează Agerpres. „Start Up Nation este un program care are ca ţintă crearea a 10.000 de noi companii în fiecare an. Anul trecut, au fost 12.000 de aplicanţi, din are 10.000 au fost selectaţi. Au fost încheiate 8.444 contracte. 7.250 de companii sunt astăzi vii, lucrează, produc profit atât pentru antreprenor, cât şi pentru economia românească. Anul acesta, în 12 februarie, tocmai s-a încheiat a doua sesiune de depunere a planurilor de afaceri. Succesul acestui program este dat şi de numărul mare de aplicanţi – 33.514”, a subliniat ministrul. Potrivit acestuia, unul dintre criteriile de selecţie în Start-Up Nation a fost şi acela legat de numărul locurilor de muncă nou create. Acesta a răspuns, astfel, unei întrebări referitoare la eventualitatea ca un antreprenor să îşi mute angajaţii de la o firmă veche pe una nouă creată cu ajutorul acestui program. „Întotdeauna am făcut apel, pe tot parcursul derulării perioadei de depuneri a planurilor de afaceri, la responsabilitatea pe care antreprenorul trebuie să o aibă pentru acei 200.000 de lei, alocaţia nerambursabilă cu care Guvernul sprijină debutanţii în ale antreprenoriatului. Dacă nu îşi îndeplinesc condiţiile din contract, printre care şi numărul de locuri de muncă, la sfârşitul perioadei de monitorizare de doi ani de zile, vor da aceşti bani înapoi. Etapa de contractare şi de analiză nu s-a încheiat”, a subliniat Radu Ştefan Oprea.
El a precizat, totodată, că speră că aceia care vor încheia contactele cu băncile sau cu agenţiile regionale au planuri de afaceri sustenabile pe toată perioada, astfel încât să nu rămână numai la numărul de angajaţi la care s-au gândit, iar afacerile lor să crească prin exporturi şi printr-un comerţ bazat pe reguli şi sub o regulă a Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice