Radu Toia (ASF): Un regulament european, care deschide calea cumpărării de criptomonede, lipește în mod nefericit domeniul de piața de capital
Telex » Știri 12 septembrie, 9:17
Un regulament european, care deschide calea cumpărării de criptomonede într-un mediu reglementat de către populația din Uniunea Europeană, lipește, într-un mod nefericit, acest domeniu de piața de capital, susține Radu Toia, șef al Serviciului Autorizare-Monitorizare Intermediari și Instituții din cadrul Sectorului Instrumente și Investiții Financiare al Autorității de Supraveghere Financiară, relatează Agerpres. „Aceste active digitale nu sunt instrumente de investiții, nu sunt deloc o cale prin care să poți să îți acumulezi și să îți multiplici resursele pe care le le economisești. E adevărat că mirajul lor este mare. Am văzut și anumite statistici care erau chiar îngrijorătoare, așa cum că o treime din antreprenori au cumpărat deja astfel de active. Noi le privim ca o periferie a zonei de investiții, deci nu putem să spunem că sunt într-un mod intim legate de piața de capital. Vă dați seama că pe termen lung nimeni n-ar vrea să se expună pe astfel de produse, care într-adevăr poate că determină un apetit pentru anumite persoane să le speculeze, dar aici trebuie să avem mare grijă, pentru că totuși ele sunt în piață de mai mult de 10 ani. Prestatorii de astfel de servicii au fost într-o zonă nereglementată. Din ce am văzut, practic din toate știrile, acest domeniu se confruntă cu un risc foarte mare de atacuri cibernetice. Deci e o zonă unde poți foarte ușor să rămâi fără aceste dețineri. Este o zonă în care există riscuri foarte mari de manipulare a pieței printr-o evoluție foarte abruptă asupra prețului acestor active”, a spus Radu Toia, la Forumul Pieței de Capital, eveniment organizat de Financial Intelligence.
El a menționat că acest domeniu ar trebui să fie gestionat de mai multe instituții din România.
De asemenea, Radu Toia a precizat că aceste active, nefiind instrumente financiare, nu sunt protejate de nicio schemă de compensare a investitorilor. „Este o zonă cu un risc foarte mare de spălare a banilor și practic prin achiziționarea acestor așa-zise instrumente, prin achiziționarea acestor active, te asociezi practic într-o zonă total netransparentă, nici nu știi cu cine. Lucrăm într-adevăr la un cadru pentru implementarea acestui regulament în România, dar este un efort colectiv al mai multor instituții din România pentru stabilirea atribuțiilor”, a mai spus Radu Toia.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice