Raluca Turcan: 94% din serviciile publice de asistență socială nu au niciun angajat pentru sprijinirea persoanelor vârstnice
Telex » Știri 8 iulie 2021
Un număr de 93,79% din serviciile publice de asistență socială (SPAS) nu au niciun angajat care să se ocupe cu asistența persoanelor vârstnice, iar în 72% din serviciile publice de asistență socială nu există nici măcar o evidență a persoanelor vârstnice aflate în dificultate, a transmis, pe Facebook, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, potrivit Agerpres. „Conform datelor INS, la 1 ianuarie 2021, 17,3% din totalul populației sunt persoane peste 65 de ani, adică peste 3,8 milioane. În anul 2019, doar 1,3%, adică puțin peste 52.000 de persoane vârstnice, au beneficiat de servicii sociale, iar în 72% din serviciile publice de asistență socială (SPAS) nu există nici măcar o evidență a persoanelor vârstnice în dificultate. De asemenea, în 93,79% din SPAS-uri nu există nicio persoană angajată pentru asistarea persoanelor vârstnice”, a menționat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii a avut o întrevedere cu furnizori de servicii sociale, discutând despre subiectul îngrijirii la domiciliu a persoanelor vârstnice.
„Am discutat cu furnizori de servicii sociale care asigură îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice. Deși nevoia de asistență la domiciliu este foarte mare, acest tip de serviciu este prea puțin dezvoltat în România. Persoanele 65+ din România reprezintă principala categorie supusă riscului de sărăcie și excluziune socială (31,16%), dar tocmai pentru acest segment de populație avem puține servicii sociale acreditate, iar numărul de beneficiari este sub nivelul țărilor din jur”, a notat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii a subliniat că vrea să identifice modalitățile prin care furnizorii privați pot colabora cu cei din sectorul public pentru extinderea serviciilor de asistență la domiciliu a vârstnicilor. „Am dorit să aflăm problemele cu care se confruntă furnizorii de servicii sociale și să găsim, împreună, variante de îmbunătățire a legislației specifice. De asemenea, vrem să identificăm modalitățile prin care furnizorii privați pot colabora cu cei din sectorul public pentru extinderea acestui tip de servicii. Principalii avantajați sunt vârstnicii care, deși ajung în situații care le limitează considerabil mobilitatea, reușesc să rămână în mediul lor atâta timp cât primesc îngrijirea de care au nevoie”, a menționat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii a precizat că are în vedere intensificarea cursurilor de calificare pentru îngrijire la domiciliu și reorganizarea SPAS-urilor. „De altfel, potrivit legii, internarea într-un centru rezidențial reprezintă o măsură cu titlu de excepție și trebuie asigurată cu prioritate persoanelor vârstnice care necesită îngrijire medicală permanentă deosebită. Dincolo de faptul că niciun bătrân nu vrea să plece din casa lui, serviciile rezidențiale sunt în număr insuficient, iar costurile unui asemenea serviciu sunt cu mult peste cele care presupun îngrijirea persoanelor dependente în mediul lor. Ministerul Muncii are în vedere intensificarea cursurilor de calificare pentru îngrijire la domiciliu, reorganizarea SPAS-urilor și eficientizarea lor, precum și utilizarea fondurilor europene din următorul exercițiu financiar pentru dezvoltarea acestui tip de servicii”, a punctat Raluca Turcan.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice