Raluca Turcan: Avem nevoie de experți accesare și evaluare date, o nouă profesie pe piața muncii
Telex » Știri 9 martie 2021
Raluca Turcan: Avem nevoie de experţi accesare şi evaluare date, o nouă profesie pe piaţa muncii
România are nevoie de experţi în accesarea şi evaluarea datelor, o nouă profesie pe piaţa muncii care are nevoie de reglementare, iar autorităţile vor stabili standardele profesionale corespunzătoare noii ocupaţii, a scris, pe pagina sa de Facebook, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, potrivit Agerpres. „Tehnologia ne pune la dispoziţie un volum fabulos de informaţii şi date, dacă ştim să utilizăm inteligent potenţialul pe care aceasta îl are. Avem nevoie de specialişti în acest domeniu nou - experţi accesare şi evaluare date - o nouă profesie pe piaţa muncii din România, care are nevoie de reglementare. Ne propunem ca, împreună cu cele trei universităţi care deja pregătesc astfel de specialişti (Universitatea Tehnică Bucureşti, ASE Bucureşti, şi Universitatea Tehnică Iaşi) să stabilim standardele profesionale corespunzătoare noii ocupaţii, cu atât mai mult cu cât există o mare cerere pe piaţa muncii pentru acest tip de profesionişti”, a arătat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii a subliniat că pandemia a adus un plus important, iar progresele care s-au înregistrat în digitalizare au fost mai însemnate şi mai rapide decât toate rezultatele ultimilor 30 de ani la un loc.
Ea a oferit şi câteva exemple în ceea ce priveşte procesul de digitalizare în sectorul muncii şi protecţiei sociale. Este vorba despre faptul că cererile pentru toate măsurile de sprijin pentru angajaţi şi angajatori s-au depus în format electronic, prin intermediul platformei online aici.gov.ro. De asemenea, formularele pentru cele 180 de servicii şi beneficii pe care le gestionează MMPS şi instituţiile din subordine au fost integrate într-un singur site tematic pentru a facilita accesul cetăţenilor, iar bazele de date ale instituţiilor MMPS au fost interconectate pentru accesarea în timp real a informaţiilor deţinute de fiecare dintre acestea.
Totodată, ministrul Muncii a reamintit despre simplificarea relaţiilor de muncă prin introducerea semnăturii electronice în contracte şi a mecanismelor de desfăşurare a telemuncii, dar şi despre desfăşurarea online a formării profesionale.
„Pentru digitalizarea Ministerului Muncii şi a instituţiilor din subordine ne-am propus, pentru următorii ani, o investiţie ce depăşeşte 200 milioane de euro. Vom finanţa, prin PNRR: HUB-ul de Servicii Sociale (servicii online pentru solicitarea şi plata beneficiilor sociale); Digitalizarea ANOFM şi ANPIS, precum şi a agenţiilor judeţene din subordinea acestor instituţii; Digitalizarea CNPP şi consolidarea capacităţii instituţionale de a gestiona procesele de evaluare şi, ulterior, de recalculare a celor 5 milioane de dosare de pensii, multe dintre acestea fiind şi acum în format dosar cu şină”, a precizat Raluca Turcan.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național