Raluca Turcan: Cred că într-un an vom putea avea o nouă lege a salarizării unitare
Telex » Știri 16 februarie 2021
Într-un an va exista o nouă lege a salarizării unitare, a anunțat, la un post de televiziune, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, afirmând că nu mai e foarte mult de lucru la această lege, relatează Mediafax. „Pe fond nu mai avem foarte mult de lucru la această lege (a salarizării unitare – n.r.), dar după ce o finalizăm ne trebuie un consens politic, evident, în coaliția de guvernare, și, ulterior, să începem negocierile cu fiecare categorie socioprofesională. După aceea să trimitem proiectul de lege la Parlament, acolo, evident, vor avea loc dezbateri pentru că nu suntem deținătorii adevărului absolut și într-un final să iasă această lege”, a spus Raluca Turcan.
Întrebată când va fi gata legea, ministrul a răspuns: „Eu cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare și care să fie, într-adevăr, unitară”.
„Excepția a devenit regula în sistemul de salarizare unitar. Gândiți-vă că Legea nr. 153/2019 a plecat de la premisa de a fi una cât de cât în regulă. S-au creat o grilă de creștere pentru salariile de bază și o grilă de creștere pentru sporuri, multe dintre ele fiind plafonate într-un procentaj de 30% din plafonul ordonatorului de credit. Dar pe acest principiu relativ corect au apărut excepții și unele categorii socioprofesionale au devansat toate etapele de creștere, atât pentru salariile de bază, cât și pentru sporuri”, a mai spus Raluca Turcan.
Ministrul precizează că e nevoie de o doză destul de mare de precauție, atunci când se vorbește despre legea salarizării unitare. „O categorie beneficiară de excepție pentru care sporurile au ajuns să fie chiar 85% în plus față de salariul de bază o reprezintă sistemul de sănătate, și anume medicii. Și sunt medici care cu sporuri cu tot ajung să aibă 85% în plus față de salariul pe care l-ar avea fără sporul de condiții foarte periculoase, foarte dificile. Or, medicii au fost eroi în această etapă. Gândiți-vă, cum ar fi să vină un decident și să spună: «hai, nu ne interesează»”, spune Raluca Turcan.
Ministrul a precizat că, în momentul de față, în sistemul bugetar, există aproximativ 60.000 de oameni care sunt plătiți cu salariul minim pe economie. În același timp, în sistemul privat sunt circa 1,3 milioane de angajați plătiți cu salariul minim pe economie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara