Raluca Turcan: Mă gândesc la o creștere semnificativă a salariului minim
Telex » Știri 17 septembrie 2021
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a declarat, la Oradea, că se gândește la o majorare semnificativă a salariului minim pe economie, care ar trebui, în mod normal, să intre în vigoare de la începutul anului viitor, după ce ideea creșterii salariului minim a fost agreată de patronate, sindicate și instituțiile statului, relatează Agerpres. „Salariul minim este o prioritate zero pentru Guvern (…). De obicei, majorarea salariului minim intră în vigoare la începutul anului viitor. De la 1 ianuarie, în mod normal, trebuie să avem o majorare a salariului minim. Eu mă gândesc la o majorare semnificativă a salariului minim întrucât creșterile de prețuri sunt mult peste ce s-a întâmplat în România în ultima perioadă”, a declarat Raluca Turcan, într-o conferință de presă.
Ea a subliniat că pentru a răspunde problemelor de pe piața muncii, este nevoie de creșterea salariului minim în România, întrucât nivelul actual nu este doar insuficient, ci este și factor generator de migrație. „Nu mai putem accepta și duce cu toții, ca societate, acest nivel al salariului minim. Pentru prima dată, într-un guvern, într-un mandat de opt luni, la aceeași masă, patronate, sindicate, instituții ale statului, am reușit să agreăm că salariul minim trebuie să crească, că această creștere trebuie să fie făcută predictibil și cât mai repede astfel încât mediul economic să poată să-și pregătească activitatea pe anul următor și, de asemenea, să nu fie făcută subiectiv, la presiunea diferiților factori, ci ancorată în niște indicatori economici astfel încât și în anii următori să putem evalua cum va evolua salariu minim”, a spus ministrul Muncii.
Ea a menționat faptul că toate confederațiile patronale au ajuns la concluzia că salariul minim trebuie crescut și s-a agreat, atât în discuțiile cu primul-ministru, cât și în discuțiile cu patronatele și sindicatele, ca până la finalul lunii octombrie să existe o primă formă de negociere a nivelului de salariu minim.
În opinia ministrului, probleme principale sunt nivelul de salarizare, lipsa forței de muncă, „acută și deja cronică”, precum și pregătirea potențialilor angajați, adesea deficitară.
Răspunsul Guvernului, a precizat ministrul, merge pe direcțiile: educație axată pe calificări și competențe prin întărirea învățământului profesional dual, calificare și formare profesională adaptate la nevoile de pe piața muncii, precum și digitalizarea și flexibilizarea relațiilor de muncă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale