Raluca Turcan: Nu trebuie inventate sporuri pentru a crește artificial venitul; salariul de bază să reflecte valoarea muncii
Telex » Știri 15 aprilie 2021
Sporurile nu trebuie inventate pentru a crește artificial venitul, ci trebuie un salariu de bază care să reflecte valoarea muncii, consideră ministrul Muncii, Raluca Turcan, citată de Agerpres. Potrivit acesteia, plafonarea sporurilor nu înseamnă scăderea sporurilor mai mari de acum, ci reașezarea unei bune părți a sporurilor în salariile de bază.
„Sunt sporuri inventate, pentru a crește venitul, nu pentru a recompensa o performanță sau a compensa un risc sau o dificultate care lipsesc în alte activități. Așa s-a ajuns la o situație de haos, cu sporuri care nu reflectă realitatea și s-a compromis chiar ideea corectă de spor care recompensează o performanță sau compensează un risc, o dificultate excepțională. Suntem atacați că vrem să reducem veniturile, nimic mai fals! Vrem ca sporurile să reflecte realitatea, nu să creeze inechitate sau să fie mincinoase. Există 80.000 de angajați cu salariul minim în sistemul bugetar și este mult mai corect să fie repoziționați în grila de salarizare, decât să fie inventate sporuri. Nu trebuie inventate sporuri pentru a crește artificial venitul, ci trebuie un salariu de bază care să reflecte valoarea muncii”, a scris ministrul Muncii pe pagina sa de Facebook.
„Un alt element în discuție este simplificarea modului de stabilire a drepturilor salariale: cât mai puține sporuri și stabilirea cât mai simplă a salariilor, cu elemente clare. De exemplu: eliminarea sporurilor de «până la»”, a mai scris Raluca Turcan.
Aceasta a amintit și despre o serie de dezechilibre salariale între unitățile administrativ teritoriale de nivel similar arătând că pentru aceeași funcție și aceeași pregătire sunt salarii de bază diferite. „Un consilier superior gradația 5 în administrația locală are salariul de bază 10.982 lei. Aceeași funcție - consilier superior gradația 5, în administrația centrală, are salariul de bază 8.982 lei. Diferența între acești doi oameni cu aceeași funcție, aceeași pregătire și care fac același lucru este de 2000 de lei în favoarea angajatului din administrația locală, fără nicio logică. Același consilier grad profesional superior (S) angajat într-un județ câștigă 9.775 Ron, iar în alt județ, exact aceeași funcție este plătită cu 5.492 Ron, cu peste 4 000 de lei mai puțin. Banii aceștia în plus, pe care statul îi plătește diferit, repet - fără nicio logică - puteau merge la susținerea unui loc de muncă din mediul privat sau la investiții. În schimb, statul produce discriminare între angajați, favorizând pe unul față de altul”, a explicat ministrul.
Raluca Turcan a precizat, în context, că niciun venit nu va scădea ci vor crește acele salarii care au fost mult lăsate în urmă prin inechitățile legislației adoptate în trecut. „Salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă și va fi în corelație cu eficiența instituțiilor. Plafonarea sporurilor nu înseamnă scăderea sporurilor mai mari de acum, ci reașezarea unei bune părți a sporurilor în salariile de bază”, a mai scris ministrul Muncii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial