Raluca Turcan: Pilonul II de pensii este la fel de important ca cel de stat
Telex » Știri 14 octombrie 2021
Pilonul II de pensii este la fel de important ca cel de stat, iar măsura reducerii la 3,75% a cotei de contribuție la fondul de pensii administrat privat a fost greșită și afectează veniturile actualilor și foștilor pensionari, a scris, pe Facebook, ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, citată de Agerpres. Ea a discutat cu reprezentanții conducerii Autorității de Supraveghere Financiară, cu președintele Nicu Marcu și vicepreședintele Daniel Armeanu, despre întărirea Pilonului II de pensii în contextul obiectivelor asumate de Guvern în Planul Național de Redresare și Reziliență.
„Ca ministru al Muncii am modificat și completat modelul-cadru al contractului individual de muncă, prin care angajatorii trebuie să informeze angajații cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat. Ca om politic și ca ministru al Muncii, am insistat permanent că Pilonul II de pensii este la fel de important ca cel de stat. Într-o țară cu un sistem de pensii apăsat de raportul mare pensionari-angajați și confruntat cu perspectiva declinului demografic, Pilonul II oferă posibilitatea unei pensii suplimentare pe lângă pensia sistemului public. Măsura reducerii, de la 1 ianuarie 2018, a cotei de contribuție la fondul de pensii administrate privat, de la 5,1% la 3,75% prin OUG nr. 82/2017, a fost greșită și afectează veniturile actualilor și viitorilor pensionari”, a scris Raluca Turcan. Aceasta a subliniat că Guvernul a asumat prin programul de guvernare creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual, până la 4,75% în 2024 și promovarea unor soluții legislative pentru dezvoltarea sustenabilității sistemului de pensii private.
Potrivit ministrului Muncii, în cadrul reformei sistemului public de pensii, modificările cadrului de reglementare cuprinse în PNRR și care au termen de implementare trimestrul 1 din 2022, vizează sustenabilitatea fiscală a Pilonului II, digitalizarea funcționării sistemului de pensii private și reglementarea viitoarelor ajustări ale regimului de investiții care îi încurajează pe administratorii de pensii să își diversifice corespunzător portofoliile pentru un randament al investițiilor ajustat la risc echitabil.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice