Raluca Turcan: Vom acorda sprijin țintit, prin proiecte finanțate din fonduri europene
Telex » Știri 12 februarie 2021
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a prezentat, la dezbaterea organizată de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, câteva dintre proiectele sociale prioritare pe care doreşte să le finanţeze cu fonduri europene, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin Programele Operaţionale. „Am prezentat, la dezbaterea «Cum generăm schimbări reale pentru cei mai vulnerabili», (…) câteva dintre proiectele sociale prioritare pe care vrem să le finanţăm cu fonduri europene, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin Programele Operaţionale. Campania naţională de evaluare a beneficiilor sociale aflată în derulare ne va oferi o imagine clară asupra grupurilor de persoane vulnerabile din România şi a nevoilor lor reale. Pe baza acestor informaţii, vom eficientiza modul de intervenţie a statului şi vom veni cu răspunsuri ţintite”, a transmis, pe Facebook, Raluca Turcan, citată de Agerpres. Aceasta a menţionat că, din cei 413.000 de beneficiari reali de venit minim garantat, peste 155.000 sunt copii care trăiesc în sărăcie şi care au risc de abandon şcolar.
„Din datele pe care le avem în momentul de faţă, din cei 413.000 de beneficiari reali de venit minim garantat, peste 155.000 sunt copii care trăiesc în sărăcie şi care au risc de abandon şcolar. Programul de sprijin pentru copii, pe care îl avem în lucru, se adresează atât copiilor din familiile beneficiare de venit minim garantat, cât şi celor cu părinţii încadraţi în muncă, dar ale căror venituri îi plasează la limita sărăciei. Pachetul de sprijin va include atât ajutor material care să le asigure condiţii decente de viaţă şi acces la educaţie, cât şi servicii medicale, consiliere şi mediere”, a precizat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii a mai spus că un alt proiect pe care doreşte să îl finanţeze din bani europeni este venitul minim de incluziune. „Un alt proiect pe care vrem să îl finanţăm din bani europeni este venitul minim de incluziune, formă de sprijin care va corela cele trei tipuri de beneficii sociale aplicabile acum: venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzire. De această formă de sprijin ar urma să beneficieze şi persoanele care au o încadrare pe piaţa muncii, dar ale căror venituri în familie rămân la un nivel foarte scăzut. Având în vedere impactul bugetar pe care îl presupune, ne-am propus să identificăm şi să folosim oportunitatea finanţării europene”, a adăugat Raluca Turcan.
Totodată, ministrul a subliniat că va fi acordat sprijin ţintit, prin proiecte finanţate din fonduri europene, şi altor grupuri vulnerabile, precum vârstnicii sau persoanele cu dizabilităţi „De asemenea, digitalizarea instituţiilor din subordinea Ministerului Muncii presupune o investiţie care poate fi susţinută prin PNRR. Am convingerea că parteneriatul cu ONG-urile este esenţial în implementarea programelor sociale. Am adresat, aşadar, reprezentanţilor societăţii civile prezenţi la dezbatere invitaţia de a dialoga permanent pentru a găsi împreună cele mai bune soluţii de eficientizare a serviciilor sociale din România”, a notat Raluca Turcan.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara