Ramona Chiriac (Reprezentanța CE în România): Green Deal nu este o agendă a sărăciei, ci o oportunitate de modernizare, inovare și creștere economică
Telex » Știri 5 octombrie 2023
Green Deal nu este o agendă a sărăciei, ci aduce oportunități de modernizare, creștere economică și inovare pentru toate statele-membre, inclusiv România, a declarat, la evenimentul "Environmental & Sustainability Summit", Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, citată de Agerpres. "Agenda Green Deal este una dintre cele mai complexe, dacă nu cea mai importantă și complexă prioritate politică a Comisiei Europene din punct de vedere al fondurilor. Scopul nostru, după cum știți foarte bine, este să punem economia UE pe drumul cel bun pentru realizarea unei economii cu «Zero carbon» până în 2050, reflectând astfel angajamentul nostru comun de a atinge obiectivele Acordului de la Paris prin combaterea schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității. Green Deal nu este o agendă a sărăciei, ci aduce oportunități de modernizare, creștere economică și inovare, precum și pentru dezvoltarea de noi competențe, de care avem mare nevoie pentru un viitor mai ecologic și mai durabil. În ciuda provocărilor semnificative pe care le cunoaștem foarte bine - pandemia, războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, criza energetică care a urmat, problemele de pe lanțul de aprovizionare și concurența neloială la care asistăm la nivel global, Europa a menținut cursul și și-a îndeplinit ambiția. La nivelul UE, sursele regenerabile au făcut un salt înainte semnificativ, iar Rusia nu mai este furnizorul nostru-cheie. Importurile de gaze din Rusia au trecut de la 45% în 2021 la aproximativ 15% până în iunie anul acesta", a subliniat Ramona Chiriac.
În viziunea reprezentantei oficiale a CE în România, Repower EU este soluția spre dezvoltare economică în sectorul energetic, iar fondurile disponibile pentru țara noastră ajung la 1,4 miliarde de euro.
"Comisia crede cu fermitate că decarbonizarea merge mână în mână cu dezvoltarea și creșterea economică, cu reindustrializarea Europei, cu noi lanțuri valorice și cu noi competențe care susțin tehnologiile de energie curată. Anul acesta este anul european al competențelor. Comisia și statele-membre au posibilitatea de a coopera și de a promova investițiile în formare și dezvoltarea ulterioară a competențelor pentru economia viitorului. De asemenea, Repower EU aduce noi căi de dezvoltare economică legate de sectorul energetic, precum producția de hidrogen, biometan, dezvoltarea stocării energiei electrice. Finanțarea UE este disponibilă în România. Avem Mecanismul de Redresare și Reziliență al UE, Planul Național de Redresare și Reziliență, de care se vorbește în fiecare zi. Alocarea totală pentru proiecte de tranziție ecologică este de 12 miliarde de euro, iar 1,4 miliarde de euro sunt în cadrul Repower EU, plus alte fonduri semnificative din Politica de Coeziune, Tranziția Justă și Fondul de Modernizare", a afirmat Ramona Chiriac.
Aceasta a adăugat că schimbările climatice în curs sunt mai rapide decât capacitatea statelor de a se adapta și, de aceea, este nevoie de acțiuni decisive.
"În ceea ce privește clima, am încorporat în legislație neutralitatea climatică până în 2050. Toată legislația ecologică a fost aprobată. Comisia, Parlamentul, Consiliul statelor-membre ale UE au convenit pe pachetul "Fit for 55" un set important de pași intermediari care urmează să fie atinși până în 2030. Statele-membre trebuie pună în aplicare legislația rapid și cuprinzător. La nivel global, emisiile de gaze cu efect de seră sunt în continuare în creștere, revenind în 2022 la tendința de creștere pre-pandemică. Rapoartele experților ne arată că schimbările climatice în curs sunt mai rapide decât capacitatea noastră de a ne adapta, deci este nevoie de acțiune decisivă acum. La ora actuală, are loc o revoluție industrială indiferent dacă ne place sau nu și progresul către decarbonizare și sustenabilitate face parte din aceasta. Tendințele din Europa arată o scădere continuă a emisiilor de gaze cu efect de seră. Datele preliminare se traduc într-o reducere de aproximativ 31% față de 1990, în timp ce PIB-ul UE a crescut cu 67%, în aceeași perioadă. Comisia va sprijini industria și întreprinderile europene în această tranziție, așa cum își menține angajamentul de a-și onora angajamentul de a nu lăsa niciun cetățean și nicio regiune în urmă", a spus Ramona Chiriac.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial