Ramona Moldovan (Ministerul Energiei): România poate deveni un hub regional pentru inovare și tehnologie curată în sectorul energetic
Telex » Știri 7 iunie 2024
România ar putea deveni un hub regional pentru inovare și tehnologie curată în sectorul energetic, fiind identificată, împreună cu marile companii din sectorul energetic, o listă de priorități care provin din Green Deal și din agenda politicilor publice la nivel european, a afirmat, la lansarea platformei Cleantech Accelerator, secretarul general adjunct în Ministerul Energiei, Ramona Moldovan, citată de Agerpres.
"Dorim să începem astăzi să facem din România și București un hub regional pentru inovare și tehnologie curată pentru sectorul energetic. Am identificat împreună cu marile companii din sectorul energetic o listă de priorități care provin din Green Deal și din agenda politicilor publice la nivel european. Avem ținte foarte, foarte ambițioase de atins din această perspectivă. Pe baza acestor nevoi și a listei de priorități încercăm să restrângem și să identificăm soluții concrete care să ajute industria să-și atingă obiectivele. Vom lansa un apel pilot pentru inovatori, pentru creatori de tehnologie curată, care va fi deschis în timpul verii", a menționat Ramona Moldovan. La rândul său, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că acest proiect reunește cei doi piloni principali ai PNRR.
"Sunt foarte recunoscător Ramonei Moldovan pentru că a promovat acest lucru, deoarece este ușor să vii cu idei, dar este mai greu să faci ca lucrurile să se întâmple. (...) Potențialul oamenilor în această țară este absolut uimitor. De cele mai multe ori, străinii sunt cei care spun asta. Noi, românii, suntem adesea mult prea umili, dar cred că avem un talent uimitor și potențialul de a fi numărul unu în Europa și poate în lume când vine vorba de IT, inovație și, de ce nu, tranziție ecologică. De fapt, acest proiect reunește cei doi piloni principali ai Planului Național de Redresare și Reziliență, verde și digital", a menționat Sebastian Burduja.
Potrivit acestuia, startup-urile vor putea aplica, vor putea mobiliza fonduri publice pentru a dezvolta sectorul privat, inovația.
Ministerul Energiei va crea inițiativa Cleantech Accelerator, un program-pilot dezvoltat împreună cu partenerii Techcelerator și companii din domeniul energiei, conceput pentru a ajuta startup-urile să dezvolte soluții tehnologice semnificative, să propulseze industria tehnologiei curate și să influențeze sectorul energetic la nivel național și regional. Acest program-pilot face parte dintr-un obiectiv mai larg urmărit de Ministerul Energiei care vizează crearea și dezvoltarea unui hub în domeniul energiei verzi și a eficienței energetice (Fabrica de Unicorni).
Start-up-urile selectate pentru a se alătura programului anual vor avea acces la o suită de beneficii, cum ar fi asociații comerciale de colaborare cu lideri din industrie, consiliere de specialitate în afaceri, tehnologie și strângere de fonduri de la profesioniști experimentați din industrie.
Domeniile principale pentru acest apel pilot vor acoperi priorități precum: soluții digitale și inteligente pentru Cleantech, energie regenerabilă avansată, ecosistem cu hidrogen verde, managementul carbonului, practici de economie circulară extinsă, stocarea energiei, infrastructură urbană Eco-Friendly, Water & Hidro Management Technologies, captarea carbonului, materiale și produse chimice durabile, proiecte CyberSec pentru infrastructura energetică.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial