Raport: 6 din 10 companii active în România cred că se vor redresa, în 2021, la nivelul dinaintea pandemiei
Numărul 15, 21-27 apr. 2021 » Analize și sinteze
Aproape jumătate dintre companiile din România (46%) susțin că nu sunt afectate de criză și funcționează normal, iar șase din zece entități (60%) consideră că, în cursul anului 2021, se vor redresa la nivelul la care se aflau înaintea pandemiei, relevă Raportul Randstad România HR Trends 2021, citat de Agerpres. Astfel, conform datelor centralizate de compania de recrutare Randstad România, în acest an, 15% dintre companii vor crește salariile mai mult decât inflația, iar cele mai multe angajări se vor face pentru departamentele de IT, vânzări și producție. Cu toate acestea, doar un sfert dintre organizații (25%) afirmă că se așteaptă la o creștere a vânzărilor în 2021, în scădere abruptă față de anul 2019, când ponderea companiilor care afirmau acest lucru era de 70%.
În același timp, peste 40% consideră incertitudinea economică din țară o amenințare majoră pentru afacerea lor și numai 4% subliniază că, în aceste vremuri dificile, se tem de riscul de faliment, iar 2% sunt îngrijorate de faptul că nu pot onora plățile la timp.
Pe acest fond, ca măsură de redresare a afacerii, 43% dintre companii au pus în aplicare un plan de restructurare temporară, iar respondenții s-au declarat mai optimiști în ceea ce privește capacitatea de a atrage talente. Principalele trei elemente cheie pentru atragerea talentelor de top sunt aceleași ca în 2019: pachetul salarial competitiv rămâne element decisiv, cu o scădere însă în pondere - de la 77% la 67%, securitatea ridicată a locului de muncă a crescut de la 47% la 59%, iar existența unui plan de carieră, de la 34% la 45%.
Potrivit sursei citate, în acest an, 15% dintre respondenți au declarat că vor crește salariile cu un procentaj mai mare decât inflația, însă 60% raportează că salariile oferite de companiile lor nu s-au schimbat în timpul pandemiei de coronavirus, în timp ce o treime arată că acestea au crescut. O pondere mică, de 4% dintre participanți, au raportat reduceri salariale începând cu luna martie 2020, iar pentru acest an doar 1% se așteaptă la acest lucru.
Din punctul de vedere al beneficiilor, comparativ cu anul 2019, numărul companiilor care oferă asigurări medicale și program de lucru flexibil a crescut, cel mai probabil sub influența efectelor pandemiei.
Raportul de specialitate arată că 84% dintre respondenți se așteaptă să continue măsurile pentru a susține munca la domiciliu, odată ce criza se va încheia, dar 71% dintre aceștia intenționează să implementeze modele hibride, de lucru la distanță și la birou.
De asemenea, aproape jumătate din totalul companiilor respondente vor începe să angajeze din nou în următoarele șase luni, iar aproximativ o treime intenționează să mențină numărul de angajați la același nivel până când economia și afacerile vor crește.
Raportul Randstad România 2021 HR Trends prezintă datele colectate de la un număr de 201 companii din România, care activează în diverse industrii, din care 65% sunt multinaționale, 25% naționale, iar 11% locale. Organizațiile care angajează peste 500 de persoane reprezintă 32% din eșantion și mai mult de jumătate dintre respondenți lucrează în departamentul de resurse umane, majoritatea cu un rol decizional sau consultativ.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane