Raport: Activitatea de fuziuni și achiziții în Europa emergentă a fost afectată în 2020, ca urmare a pandemiei de coronavirus
Telex » Știri 25 ianuarie 2021
Activitatea de fuziuni şi achiziţii în Europa emergentă a fost afectată în 2020, ca urmare a pandemiei de coronavirus, volumul tranzacţiilor atingând cele mai scăzute niveluri din ultimii 10 ani, conform Raportului CMS Emerging Europe M&A 2020, care arată că au avut loc 1.705 tranzacţii cu o valoare totală de 60,80 miliarde de euro, în scădere cu 12,9% ca număr şi, respectiv, 16% ca valoare faţă de 2019, potrivit Agerpres. Conform comunicatului companiei, în ciuda restricţiilor actuale, piaţa a prezentat semne de redresare spre sfârşitul anului, când s-a înregistrat o tranzacţie care a depăşit recordul din 2016 de cea mai mare tranzacţie pentru trimestrul 4 (24,28 miliarde euro).
Aceste cifre şi alte constatări ale raportului CMS Emerging Europe M&A 2020, publicat în cooperare cu EMIS, arată că, în ciuda restricţiilor severe care provoacă perturbări profunde în mediul de afaceri, factorii de decizie s-au adaptat rapid şi piaţa de M&A a continuat să fie activă în 2020. „În general, rezultatele înregistrate arată că efectele pandemiei de Covid-19 s-au dovedit a nu fi fost atât de grave pe cât s-a estimat iniţial. Regiunea a răspuns rapid şi ferm situaţiei generate astfel încât, deşi o serie de tranzacţii au fost amânate sau anulate, pe final de an am asistat la un reviriment al tranzacţiilor, înregistrând şi un record valoric pentru trimestrul 4. Regiunea CEE este astăzi mai puternică din punct de vedere economic şi a reuşit să răspundă crizei actuale mai bine decât ar fi făcut-o acum 10 sau 15 ani. În România, scăderile înregistrate atât ca volum, cât şi ca valoare (4,9% şi 6,9%) au fost inferioare mediei regiunii, care a resimţit o contracţie de 12,9%, respectiv 16%”, a declarat Horea Popescu, Coordonator al practicii Corporate M&A pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul CMS şi Managing Partner al CMS România.
El susţine că acestea sunt semne bune pentru 2021, când speră să revină pe un trend de creştere, atât pe piaţa din România, cât şi la nivel regional.
„Rămâne totuşi întrebarea dacă, la nivel regional, acest lucru va putea fi menţinut în toate industriile şi sectoarele, având în vedere posibilitatea impunerii unor restricţii suplimentare, în special în cazul în care noua tulpină de coronavirus va continua să se răspândească”, afirmă Horea Popescu.
Raportul arată că pe pieţele de capital a existat o revigorare a încrederii investitorilor, 26 de companii din regiune fiind listate pentru prima dată, şi atingând o valoare totală de 4,79 miliarde de euro - aproape dublu faţă de cele 14 IPO-uri din 2019 şi totodată cel mai mare număr de IPO-uri din 2015.
Fluxul de tranzacţii de private equity părea să fi rezistat condiţiilor de piaţă dificile din 2020 şi, deşi precaut uneori, s-a menţinut cu 319 tranzacţii (318 în 2019) şi o scădere a valorii cu 11,1% faţă de 2019. Sectorul serviciilor financiare a înregistrat cel mai mare salt în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii de private equity, în creştere de la 15 în 2019 la 33 în 2020.
Investitorii străini au fost mai precauţi, după cum reflectă cifrele tranzacţiilor transfrontaliere de M&A care scad cu 34,3% până la 764, precum şi valorile în scădere cu 31,5% până la 35 miliarde de euro. SUA au rămas cel mai mare investitor străin ca volum, în ciuda unei scăderi de 23% cu 94 de tranzacţii, în timp ce investitorii din Marea Britanie sunt pe locul al doilea cu 72 de tranzacţii, urmaţi de Germania cu 61 de tranzacţii.
Situaţia a fost însă diferită în ceea ce priveşte tranzacţiile locale în ţările din regiune. Numărul tranzacţiilor locale a crescut cu 18,4% la 941 şi cu 21,2% în valoare la 25,8 miliarde de euro. Companiile din Rusia, Polonia, Turcia şi Republica Cehă au fost cele mai active din regiune atât pe pieţele locale, cât şi peste hotare.
România a înregistrat 136 de tranzacţii (ca în 2016 şi mai mult decât în 2018, dar cu 7 mai puţin decât în 2019), cu un volum totalizând 2,62 miliarde de euro (cu 6,9% mai puţin decât în 2019). Aproape jumătate din această valoare a fost însă asigurată de o singură tranzacţie - cea de vânzare a activelor CEZ în valoare de 1,2 miliarde de euro.
Telecomunicaţiile & IT-ul au fost sectorul cel mai activ în volum, cu 333 de tranzacţii (în creştere faţă de 300 în 2019) şi al doilea în valoare, cu 12,97 miliarde de euro, determinat de accelerarea rapidă a digitalizării şi adoptarea comunicaţiilor digitale cauzate de pandemie. În acest sector au fost înregistrate 6 dintre cele mai mari 20 de tranzacţii din regiune.
Industria mineritului (inclusiv petrol şi gaze) a fost sectorul cel mai performant, cu o valoare de 14,1 miliarde de euro, în ciuda volumului de tranzacţii în scădere. În timp ce imobiliarele şi construcţiile coboară pe locul al doilea ca volum al tranzacţiilor şi pe al treilea ca valoare, industria logistică şi sub-sectorul de servicii de depozitare a înregistrat o creştere cu 38,5% a tranzacţiilor (de la 39 la 54) în 2020, o tendinţă care demonstrează necesitatea de a sprijini creşterea în domeniul comerţului electronic.
Sectorul financiar s-a bucurat de încă 12 tranzacţii şi o creştere de 39% a valorii acestora, reprezentând unele dintre cele mai mari tranzacţii din regiune.
În ceea ce priveşte România, sectorul telecomunicaţii & IT a fost vedeta anului trecut ca număr de tranzacţii, totalizând 25 din cele 136 de tranzacţii înregistrate, fiind urmat de cel de imobiliare şi construcţii (24 de tranzacţii) şi cel manufacturier (22 de tranzacţii). Un număr important de tranzacţii s-a înregistrat şi în sectoarele educaţie şi sănătate şi energie şi utilităţi (câte 11). Ca valoare, sectorul energie & utilităţi s-a clasat pe primul loc, urmat de imobiliare (tranzacţii în valoare de 0,73 miliarde euro) şi telecomunicaţii & IT (tranzacţii de 0,3 miliarde euro).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial