Raport: Aproape 5,6 miliarde de abonamente 5G ar urma să fie active, până la finele anului 2029, la nivel global
Numărul 27-28, 10-23 iul. 2024 » Conectarea la era digitală
Numărul abonamentelor 5G, la nivel global, ar urma să ajungă la aproape 5,6 miliarde până la sfârșitul anului 2029, iar traficul de date mobile va crește cu 20%, arată estimările publicate în cea mai nouă ediție a raportului Ericsson Mobility, citat de Agerpres. Documentul relevă faptul că numărul furnizorilor de servicii de comunicații care oferă servicii 5G și, implicit, practică tarife corelate a crescut cu aproape 50%, până la 40% din numărul total al furnizorilor de servicii de comunicații care oferă și abonamente de tip Fixed Wireless Access (FWA), al doilea cel mai răspândit scenariu de utilizare 5G, după enhanced Mobile Broadband (eMBB).
În prezent, aproximativ 300 de furnizori de servicii de comunicații de la nivel global oferă servicii 5G, iar circa 50 dintre ei au lansat rețele 5G Standalone (5G SA).
În ceea ce privește abonamentele 5G, numărul lor continuă să crească în toate regiunile. Astfel, în jur de 160 de milioane de abonamente 5G au fost adăugate, în primele trei luni ale anului 2024, până la un total de peste 1,7 miliarde, se menționează într-un comunicat citat de Agerpres.
"În ansamblu, numărul de noi abonamente ar urma să fie de aproape 600 de milioane de abonamente noi în 2024. În plus, potrivit cercetătorilor, abonamentele 5G vor însuma aproape 5,6 miliarde până la sfârșitul anului 2029 - acoperirea globală a populației 5G, în afara Chinei continentale, urmând să se dubleze de la 40% la sfârșitul anului 2023, la 80% până la final de 2029. Astfel, la sfârșitul anului 2029, abonamentele mobile care includ și capacități 5G ar urma să reprezinte aproximativ 60% din totalul abonamentelor de servicii mobile de la nivel global. La nivel regional, până la sfârșitul anului 2029, America de Nord ar urma să aibă cea mai mare rată de adopție a abonamentelor cu 5G, cu 90% (430 de milioane). În India, abonamentele 5G ar putea crește de la 119 milioane la sfârșitul anului 2023 (aproximativ 10% din toate abonamentele mobile din țară) la aproximativ 840 de milioane (65% din toate abonamentele) până la sfârșitul anului 2029", se precizează în raportul de specialitate.
Potrivit sursei citate, în ceea ce privește experiența utilizatorului, statisticile unui furnizor de servicii de comunicații de top arată că pentru 97% dintre serviciile accesate de către utilizatori pe frecvențe 5G în bandă medie, timpul de încărcare a fost cu până la 1,5 secunde mai scurt, comparativ cu 67% pe 5G în bandă joasă 5G și 38% pe 4G (în toate benzile de frecvență).
Ediția curentă a Ericsson Mobility Report evidențiază că prognoza creșterii traficului anual de date din rețeaua mobilă va fi mai redusă, față de nivelul raportat în noiembrie 2023, ca urmare, în principal, a modificărilor aduse unor date de prognoză, precum cifre mai mici raportate de autoritățile de reglementare și furnizorii de servicii de comunicații pe unele piețe cu număr mare de utilizatori, în a doua jumătate a anului 2023.
Volumul traficului de date din rețelele mobile a crescut cu 25%, de la an la an (martie 2023 vs martie 2024), evoluție determinată în principal de migrarea abonaților către generațiile noi de dispozitive și serviciile cu trafic intens de date, cum ar fi video.
Estimările arată o creștere a traficului de date mobile, cu o rată anuală compusă de aproximativ 20%, până la final de 2029. În 2023, aproximativ un sfert din traficul de date din rețelele mobile a fost realizat prin tehnologia 5G și se preconizează că aceasta va crește la aproximativ 75%, până la sfârșitul anului 2029, subliniază sursa citată.
În aprilie, anul curent, 241 dintre cei 310 de furnizori de servicii de comunicații (CSPs) de la nivel global, incluși în raportul Ericsson, ofereau servicii de FWA, iar 128 dintre aceștia (aproximativ 53%) au și oferte care includ servicii 5G FWA, în creștere cu 12 puncte procentuale față de perioada corespunzătoare din 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial