Raport: Aproape jumătate dintre vânzările între companiile din România sunt afectate de întârzierile la plată
Numărul 31-32, 7-20 aug. 2024 » Analize și sinteze
Aproape jumătate dintre vânzările între companiile din România sunt afectate de întârzierile de plată, iar industriile construcțiilor și farmaceutică se confruntă cu datorii neperformante, arată un barometru realizat de o companie care furnizează servicii de asigurare a creditelor comerciale. "Studiul Atradius observă că, în România, mediul de tranzacționare este unul relativ stabil, în care circa 60% dintre companii nu raportează nicio schimbare semnificativă în comportamentul de plată al clienților B2B în ultimele 12 luni. Cu toate acestea, 49% din toate vânzările între companiile din România sunt afectate de întârzierile de plată, deși în general, datoriile neperformante sunt constante, reprezentând 5% din toate vânzările B2B pe credit. Sondajul nostru indică și faptul că industriile construcțiilor și farmaceutică se confruntă cu datorii neperformante, în timp ce companiile din sectorul metalurgic sunt cel mai puțin afectate", a explicat Alexandra Mehedințu, Country Manager Romania, Atradius Credito y Caucion S.A. de Seguros y Reaseguros, într-un comunicat al companiei, citat de Agerpres.
Barometrului Atradius privind Practicile de Plată a fost realizat pe 1.719 companii din Europa Centrală și de Est, în prima parte a acestui an (final T1 - început de T2), eșantionul din România fiind de 216 companii.
Conform acestui studiu, în țara noastră aproximativ 47% din vânzări sunt tranzacționate pe credit, un nivel similar cu cel înregistrat în anul anterior. Dintre companiile chestionate, cele din sectorul metalurgic sunt cel mai probabil să folosească o strategie de vânzare B2B pe credit, cu scopul de a menține un avantaj competitiv. Acestea oferă, de asemenea, și cele mai indulgente termene de plată clienților comerciali din toate sectoarele implicate. În opoziție, industria construcțiilor este cel mai puțin înclinată să tranzacționeze pe credit cu clienții B2B.
În general, termenele de plată extinse clienților B2B de către companiile românești au rămas constante față de anul trecut, la o medie de două luni de la facturare, mai arată studiul citat. În plus, pe fondul preocupărilor legate de datorii neîncasate, o treime dintre companiile românești răspund la plățile întârziate prin amânarea planurilor de investiții, în timp ce 30% amână plățile către furnizori.
La nivelul Europei Centrale și de Est, aproape 60% dintre companii se așteaptă la o creștere a insolvențelor în anul următor, în special în România și Republica Cehă.
"În ceea ce privește țara noastră, această perspectivă este susținută de datele publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), care indică o creștere în primul trimestru din 2024 față de aceeași perioadă a anului anterior, cu aproape 9,7% a numărului firmelor și PFA-urilor intrate în insolvență. În peisajul economic volatil actual, întârzierea plăților poate destabiliza serios fluxul de numerar al unei companii și poate amplifica riscurile financiare", se precizează în comunicat.
Plățile întârziate afectează în prezent în medie două din trei vânzări facturate între firme în rândul companiilor din Europa Centrală și de Est, în timp ce datoriile neîncasate au crescut până la 8% din toate vânzările B2B. Studiul Atradius arată că Slovenia și Republica Cehă sunt cele mai grav afectate de datoriile neîncasate, iar în ceea privește sectoarele evaluate, construcțiile, metalurgia și transportul-auto suferă cel mai mult. În același timp, se remarcă faptul că termenele de plată mai flexibile sunt cel mai frecvent întâlnite în România și Ungaria și în sectoarele agri-food și metalurgie.
Atradius Payment Practices Barometer (Barometrul Practicilor de Plată) este o evaluare anuală a practicilor internaționale de plată corporativă.
În 2024, în România au fost consultate 216 companii, mici, medii și mari, din sectoarele farmaceutic, construcții și metalurgie, acoperind zona de producție (manufacturare, comerț en-gros, retail/distribuție și servicii).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane