Raport: Atacatorii cibernetici apelează cel mai frecvent la fișierele ZIP și RAR pentru livrarea de malware
Telex » Știri 6 decembrie 2022
Formatele de arhivă, precum fișierele ZIP și RAR, au fost cea mai frecventă formă pentru livrarea de malware, în al treilea trimestru din acest an, depășind fișierele Office pentru prima dată în ultimii trei ani, reiese dintr-un raport HP Wolf Security, citat de Agerpres. Astfel, pe baza datelor provenite de la milioane de terminale care rulează HP Wolf Security, studiul arată că, în trimestrul III al acestui an, 44% dintre programele malware au fost livrate în fișiere de arhivă, în creștere cu 11% față de trimestrul precedent. Prin comparație, aproape o treime (32%) dintre programele malware au fost livrate prin intermediul fișierelor Office, cum ar fi Microsoft Word, Excel și PowerPoint.
De asemenea, raportul de specialitate a identificat mai multe campanii care combină utilizarea fișierelor de arhivă cu noi tehnici de hacking HTML - în care infractorii cibernetici integrează fișiere de arhivă malițioase în fișiere HTML pentru a ocoli instrumentele de securitate și a lansa ulterior atacuri.
"De exemplu, campaniile recente QakBot și IceID au folosit fișiere HTML pentru a direcționa utilizatorii către documente online false disimulate ca fiind Adobe. Utilizatorii erau apoi instruiți să deschidă un fișier ZIP și să introducă o parolă pentru a deschide fișierele, care apoi implementau programe malware pe PC-urile lor", explică specialiștii în securitate cibernetică.
În plus, în luna octombrie, aceiași atacatori au fost descoperiți folosind pagini Google Drive false, încercând să convingă utilizatorii să deschidă fișiere ZIP malițioase.
Datele cuprinse în studiul HP au fost colectate în mod anonim de la clienții HP Wolf Security în perioada iulie - septembrie 2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național