Raport: Australia, Hong Kong, Canada și Suedia, cele mai riscante piețe imobiliare din lume
Numărul 36, 18-24 sept. 2018 » Lumea în care trăim
Pericolele cu care se confruntă piețele imobiliare „sunt în mod special acute” în Australia, Hong Kong, Canada și Suedia, ceea ce reprezintă o amenințare pentru activitatea economică, se arată într-un raport publicat de Oxford Economics, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres. „În toate cele patru țări, valoarea proprietăților imobiliare este extrem de ridicată, există un boom imobiliar îndelungat, nivelul datoriilor este extrem de ridicat”, apreciază Adam Slater, economist la compania britanică.
Partea pozitivă este că riscurile sunt relativ limitate pe piețele-cheie, cum ar fi SUA, Germania, Franța, China și Japonia. În plus, în cele mai multe state nu s-a înregistrat recent o creștere semnificativă a ratelor dobânzilor la creditele ipotecare, iar în unele cazuri acestea chiar au scăzut.
În topul celor mai riscante piețe imobiliare din lume se află și Noua Zeelandă, Danemarca, Norvegia, Marea Britanie și Elveția, conform raportului Oxford Economics.
„Așadar, elementul clasic care provoacă declinul prețului locuințelor este în mare parte absent. Totuși, majorarea ratelor dobânzilor nu este la drept vorbind necesară pentru ca prețurile locuințelor să înceapă să scadă”, a explicat Slater.
În Australia, prețurile locuințelor s-au diminuat în perioada august 2017-august 2018 cu aproape 3%, în marile orașe, și cu 5,6% în Sydney, în timp ce principalele bănci au majorat ratele dobânzilor la creditele ipotecare în ultimele săptămâni din cauza costurilor de finanțare mai ridicate. Majorarea vine în condițiile în care Banca Centrală menține un nivel scăzut record al dobânzii de referință. „În statele G7 (grupul celor mai bogate țări din lume – SUA, Germania, Franța, Italia, Japonia, Canada și Marea Britanie) am găsit o relație pozitivă între cheltuielile de consum și prețurile reale ale locuințelor din 1977, chiar dacă este posibilă o diminuare în ultimii ani”, a declarat Slater, referindu-se la efectele negative ale boom-ului imobiliar asupra economiei.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice