Raport BNR: Avuția netă a populației a ajuns la un maxim istoric în 2020
Telex » Știri 23 iulie 2021
Avuția netă a populației se situează la un maxim istoric, înregistrând o creștere cu 6% în 2020 față de 2019, iar activele imobiliare continuă să aibă o pondere majoritară (75%), se menționează în „Raportul asupra stabilității financiare”, publicat de Banca Națională a României (BNR), relatează Agerpres. „Rezistența sectorului populației la șocuri s-a îmbunătățit considerabil comparativ cu situația dinaintea crizei anterioare. Capacitatea populației de a face față unor condiții nefavorabile este sporită și de consolidarea avuției nete (creștere cu 6 la sută, decembrie 2020 față de decembrie 2019), situându-se la un maxim istoric, atât pe palierul deținerilor de active imobiliare, dar mai ales pe cel de active financiare, categoria din urmă conferind un grad de lichiditate mai ridicat în contextul necesității acoperirii unor situații neprevăzute”, potrivit BNR.
Banca centrală apreciază că rezistența sectorului populației la șocuri este importantă în contextul pandemiei COVID-19 atât din punct de vedere macroeconomic, cât și din perspectiva stabilității financiare, întrucât capacitatea gospodăriilor de a face față șocului afectează măsura în care consumul se va diminua și probabilitatea ca debitorii să înregistreze restanțe la plata datoriilor.
„Din acest punct de vedere, rezistența sectorului populației s-a îmbunătățit considerabil comparativ cu situația dinaintea crizei financiare din anul 2008, în condițiile în care ponderea serviciului datoriei în venitul disponibil s-a diminuat. Această dinamică a fost susținută, de la începutul anului 2019, de evoluția robustă a pieței muncii și de măsurile BNR cu privire la limitarea gradului maxim de îndatorare în accesarea de împrumuturi de la instituțiile de credit”, se precizează în raportul BNR.
În ceea ce privește avuția netă a populației, BNR arată că activele imobiliare continuă să aibă o pondere majoritară (75%) pe fondul ratei ridicate de deținere a imobilelor (95,8%, conform Eurostat). Valoarea acestor active s-a majorat cu 4,8% în T4/2020 față de T4/2019, pe fondul creșterii indicelui de preț imobiliar și al deprecierii monedei naționale, indicând reziliența pieței imobiliare. Această situație se datorează în mare măsură legislației care încurajează deținerea de active imobiliare mai degrabă decât (re)investirea în activități productive, notează BNR.
„Activele financiare reprezintă aproximativ 24 la sută din total, spre deosebire de zona euro, unde acestea reprezintă aproximativ 45 la sută din avuția populației, având un ritm de creștere de 8,8 la sută pentru perioada analizată. Acest decalaj pune în evidență capacitatea scăzută de a mobiliza capital intern și dependența de atragerea capitalului străin. În structură, dintre activele financiare, sectorul populației își manifestă predispoziția către instrumente sigure, de tipul numerarului și depozitelor (reprezintă circa 39 la sută din totalul activelor financiare ale sectorului), fiind urmate de investiții de tipul pensiilor private”, se menționează în raportul BNR.
Banca Națională a României subliniază că dezvoltarea comportamentului de economisire a populației este reliefată și de ritmul real de creștere a depozitelor și a numerarului (14 la sută la decembrie 2020), acestea ajungând la 30 la sută din PIB, cea mai ridicată pondere din ultimii 14 ani. Cu toate acestea, documentul subliniază polarizarea economisirii: conform datelor publicate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, doar 0,3% din depozite depășesc plafonul de garantare de 100.000 euro, acestea reprezentând 22% din totalul valoric. Ponderea acestora a înregistrat o tendință ascendentă în ultimii ani, situându-se la maximul ultimilor 10 ani, semnalizând o creștere a inegalității și o polarizare a averii populației.
„Îndatorarea totală a populației și-a continuat trendul ascendent, însă ritmul de creștere a încetinit comparativ cu anul precendent (5,1 la sută în luna martie 2021 față de martie 2020, comparativ cu 7,4 la sută în aceeași perioadă a anului precedent), situându-se la valoarea de 172,5 miliarde lei. La baza evoluției a stat majorarea cu 10 la sută a creditului ipotecar, pe când soldul creditului de consum a fost stabil. Raportată la PIB, datoria totală a sectorului populației a crescut cu 0,9 puncte procentuale în luna martie 2021 față de perioada similară din anul 2020, pe fondul declinului produsului intern brut în contextul situației provocate de pandemia COVID-19”, conform raportului BNR.
Banca Națională a României apreciază că impunerea măsurilor de restricționare a mișcării începând cu luna martie 2020, cât și incertitudinile legate de evoluțiile viitoare ale veniturilor populației, coroborate cu un apetit la risc mai redus al băncilor, au influențat negativ fluxul de credit de consum nou în perioada T2 2020 - T1 2021, acesta situându-se cu 20 la sută sub nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent. Acești factori de influență nu au fost resimțiți la fel de sever în cazul creditelor ipotecare, având în vedere durată mai lungă necesară pentru aprobarea unui astfel de împrumut, cât și cererea relativ inelastică pentru achiziția de imobile.
Creditul ipotecar nou în perioada T2 2020 - T1 2021 a fost cu 7% mai mare față de volumul acordat în T1 2019 - T1 2020, fiind susținut de o creștere robustă a creditului ipotecar standard (+22%) ce a contrabalasat reducerea creditului nou oferit prin programul guvernamental Noua Casă (-32%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane