Raport: Companiile alimentare vând produse care sunt mai puțin sănătoase în țările mai sărace
Numărul 45, 13-19 nov. 2024 » Lumea în care trăim
Cele mai mari companii mondiale de alimente și băuturi vând în medie țărilor cu venituri scăzute produse care sunt mai puțin sănătoase decât cele pe care le vând în statele cu venituri ridicate, se arată într-un raport publicat zilele trecute, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Produsele vândute de companii au fost evaluate ca parte a indicelui global publicat de grupul non-profit Access to Nutrition Initiative (ATNI), pentru prima dată din 2021.
În urma evaluării a 30 de companii, produsele vândute țărilor cu venituri scăzute au avut un punctaj mai mic la sistemul de clasificare cu stele dezvoltat în Australia și Noua Zeelandă decât cele vândute în statele cu venituri ridicate. În sistemul Health Star Rating, produsele sunt clasificate de la unu la cinci în privința gradului lor de sănătate, cel mai bun nivel fiind cinci, iar un scor de peste 3,5 este considerat a fi o alegere mai sănătoasă.
În țările cu venituri scăzute, portofoliile multinaționalelor au fost evaluate la 1,8 de acest sistem, în timp ce în statele cu venituri ridicate, unde au fost testate mai multe produse, nivelul a fost de 2,3.
„Este o imagine extrem de clară că ceea ce vând acele companii în cele mai sărace țări din lume, unde ele sunt din ce în ce mai active, nu sunt produse sănătoase. Este un semnal de alarmă pentru ca guvernele din acele țări să fie vigilente”, a afirmat Mark Wijne, director de cercetare la ATNI, într-un interviu acordat Reuters.
Este pentru prima dată când indicele a fost împărțit între țările cu venituri scăzute și cele cu venituri ridicate. Indicele este important deoarece produsele alimentare ambalate au un rol din ce în ce mai mare în criza de obezitate care este acum un fenomen global. Mai mult de un miliard de persoane din întreaga lume sunt obeze, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), precizează ATNI. Banca Mondială estimează că 70% din persoanele supraponderale sau obeze trăiesc în țările cu venituri scăzute și medii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial