Raport: Confruntările economice, problemele de mediu și atacurile cibernetice, amenințările anului 2020, la nivel global
Numărul 2, 21-27 ian. 2019 » Analize și sinteze
Confruntările economice, polarizarea politicii interne, valurile de căldură extremă, distrugerea ecosistemelor și atacurile cibernetice asupra infrastructurii sunt principalele riscuri ale anului 2020, arată ediția din acest an a Global Risks Report, informează Mediafax. Astfel, polarizarea economică, precum și cea politică se vor accentua în acest an. Colaborarea dintre liderii globali, decidenți din mediul public sau privat și organizații a devenit indispensabilă pentru a contracara amenințările la adresa climei, mediului, sănătății și tehnologiei. Această realitate indică nevoia unei abordări unitare din partea tuturor factorilor implicați în vederea diminuării riscurilor, în condițiile în care lumea nu poate aștepta risipirea ceții formate de luptele geopolitice pentru a găsi soluții la amenințări care devin tot mai presante. Acestea sunt concluziile Global Risks Report 2020, publicație lansată zilele trecute de World Economic Forum.
Raportul anticipează un an în care disensiunile interne și cele internaționale se vor acutiza, context completat de încetinirea economiei. Tulburările geopolitice conduc către un context global instabil marcat de rivalitățile dintre marile puteri. Totuși, în prezent, prioritatea este considerată a fi cooperarea organizațiilor și a decidenților pentru a combate riscurile globale comune.
Peste 750 de experți au ierarhizat cele mai mari riscuri în funcție de probabilitatea acestora de a se produce și de impactul lor. Pentru 2020, 78% dintre respondenți anticipează creșterea în intensitate a confruntărilor economice dintre țări și accentuarea polarizării politice în interiorul statelor. Efectele ar fi catastrofale, mai ales pentru că încetinesc găsirea soluțiilor de rezolvare a provocărilor urgente la nivel global precum: criza climatică, afectarea biodiversității și declinul speciilor amenințate.
Global Risks Report, publicație realizată cu sprijinul Marsh & McLennan Companies și Zurich Insurance Group, indică necesitatea ca decidenții să armonizeze obiectivele de a proteja planeta cu cele care vizează creșterea economică. Potrivit raportului, pentru a evita riscurile unor pierderi potențial dezastruoase, companiile trebuie să se orienteze către obiective de dezvoltare bazate pe știință.
Pentru prima oară, toate perspectivele pentru următorii zece ani concluzionate în Global Risks Report – Top 5 riscuri în funcție de probabilitate – au legătură cu mediul. Raportul atrage atenția asupra următoarelor aspecte: ▪ fenomenele meteo extreme care pot provoca daune majore proprietăților, infrastructurii și pierderi de vieți; ▪ eșecul măsurilor de reducere a efectelor schimbărilor climatice; ▪ dezastrele de mediu și degradarea provocate de om, inclusiv prin infracțiuni împotriva mediului precum deversările de petrol sau contaminarea radioactivă; ▪ pierderile mari în ceea ce privește biodiversitatea și colapsul ecosistemelor (terestru sau marin) cu consecințe ireversibile pentru mediu, având ca rezultat epuizarea resurselor naturale; ▪ dezastrele naturale majore, precum cutremure, tsunami, erupții vulcanice sau furtuni geomagnetice.
Așadar, în condițiile în care părțile implicate nu se vor adapta schimbărilor din prezent și tulburărilor geopolitice, pregătindu-se pentru viitor, nu va rămâne timp pentru rezolvarea celor mai presante provocări economice, de mediu sau tehnologice. „Peisajul politic este puternic polarizat, nivelul mării este în creștere, iar incendiile produse de schimbările climatice cresc în intensitate. Acesta este anul în care liderii globali trebuie să lucreze cu toate sectoarele societății pentru a repara și revigora sistemele de cooperare pe termen lung pentru a face față riscurilor”, afirmă Børge Brende, președintele World Economic Forum.
Global Risks Report este parte a Global Risks Initiative, demers care aduce la aceeași masă toate părțile implicate în dezvoltarea de soluții durabile integrate pentru cele mai importante provocări globale.
Raportul din acest an se concentrează în mod explicit pe impactul generat de creșterea inechității, decalajele din guvernanța tehnologiei și presiunea sub care se află sistemele de sănătate.
„Investitorii, autoritățile de reglementare, clienții și angajații exercită o presiune în creștere asupra companiilor pentru ca acestea să demonstreze capacitatea lor de a face față volatilității climatice. Progresele științei ne oferă soluții pentru modelarea cu o acuratețe mai mare a riscurilor climatice care pot fi incluse în planurile de afaceri și cele de management al riscurilor. Evenimente cu impact mare, precum incendiile recente din Australia și California, adaugă presiune asupra companiilor pentru a acționa asupra riscurilor climatice într-un context în care se confruntau deja cu provocări geopolitice și cibernetice mai mari”, a afirmat John Drzik, Chairman Marsh & McLennan Insights.
Generațiile tinere percep starea planetei ca fiind mult mai îngrijorătoare. Global Risks Report evidențiază modul în care sunt percepute riscurile de către cei născuți după anul 1980. Aceștia au încadrat riscurile legate de mediu ca având un impact mult mai mare decât ceilalți respondenți.
Aproape 90% din categoria respondenților amintiți consideră că „valurile de căldură extremă”, „distrugerea ecosistemelor” și „sănătatea afectată de poluare” vor fi agravate în 2020, comparativ cu ponderile de 77%, 76% și 67% înregistrate în cazul altor generații.
TOP 5 riscuri în funcție de probabilitate în următorii 10 ani:
- Fenomene meteo extreme (inundații, uragane etc.);
- Eșecul diminuării efectelor schimbărilor climatice sau neadaptarea la aceste schimbări;
- Dezastre naturale majore (cutremur, tsunami, erupție vulcanică, furtună geomagnetică);
- Reducerea majoră a biodiversității și colapsul ecosistemului;
- Dezastre și degradarea mediului provocate de omenire/ acțiunile umane.
TOP 5 riscuri în funcție de impact în următorii 10 ani:
- Eșecul diminuării efectelor schimbărilor climatice sau neadaptarea la aceste schimbări;
- Arme de distrugere în masă;
- Reducerea majoră a biodiversității și colapsul ecosistemului;
- Fenomene meteo extreme (inundații, uragane etc.);
- Criza de apă.
TOP 5 riscuri în funcție de conexiunile dintre ele:
- Fenomene meteo extreme + eșecul în diminuarea efectelor schimbărilor climatice sau neadaptarea la aceste schimbări;
- Atacuri cibernetice la scară largă + prăbușirea infrastructurilor critice și a rețelelor;
- Șomaj structural ridicat sau sub-ocuparea forței de muncă + efecte negative ale progresului tehnologic;
- Reducerea majoră a biodiversității și colapsul ecosistemului + eșecul în diminuarea efectelor schimbărilor climatice sau neadaptarea la aceste schimbări;
- Criză alimentară + fenomene meteo extreme.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice