Raport: Costul mediu al unei breșe de date s-a situat, la nivel global, la 4,24 milioane de dolari, anul trecut
Numărul 17, 4-10 mai 2022 » Conectarea la era digitală
Costul mediu al unui incident de tip breșă de date, înregistrat la nivel global, a fost de 4,24 milioane de dolari, în 2021, în creștere cu 10% față de anul anterior, reiese din Raportul IBM Cost of a Data Breach Report 2021, citat de blogul companiei de securitate cibernetică Eset, relatează Agerpres. Conform specialiștilor, suma acoperă cheltuielile tehnice, legale și de reglementare cauzate de atacuri malware pentru cele 537 de companii analizate în studiu.
„O astfel de sumă este infinit mai mare decât investiția pe care companiile ar putea să o facă pentru a evita situații similare. (…) Rețineți că datele clienților sunt la fel de valoroase atât pentru dvs., cât și pentru atacatori. Ei le pot folosi în scopuri ilicite, le pot distribui online pentru a deteriora credibilitatea companiei dvs. sau le pot fura pentru a vă șantaja să plătiți o răscumpărare. De asemenea, informațiile la care au atacatorii acces pot fi șterse pur și simplu, fără niciun motiv aparent, afectând serios afacerea”, notează experții Eset.
Aceștia avertizează asupra faptului că se anunță perioade dificile din punct de vedere al securității cibernetice, iar „proprietarii de afaceri se confruntă cu amenințări suplimentare ce până de curând nu făceau parte din lista de riscuri probabile sau posibile”.
În acest sens, se recomandă, printre altele, utilizarea de parole puternice, precum și informarea angajaților că înțeleg necesitatea respectării politicilor de securitate.
„Cum o mare parte din focusul media este îndreptat spre încălcări de securitate cu adevărat mari, mulți proprietari de afaceri mici trăiesc iluzia că sunt în siguranță. Un lucru cât se poate de departe de adevăr. În zilele noastre, nicio companie nu este prea mică pentru a fi vizată de infractori sau ferită de a deveni daună colaterală în atacurile care vizează alte ținte bine cunoscute. Se poate observa că, din ce în ce mai des, companiile sunt victime ale atacurilor desfășurate la scară largă, fără discriminări de mărime, cu scopul de a obține o recompensă de oriunde va fi posibil. IMM-urile sunt cunoscute ca fiind deseori punctul slab favorit al infractorilor cibernetici, având mai multe active și bani decât consumatorii casnici, dar o protecție cibernetică mai puțin sofisticată decât organizațiile sau companiile mari. Indiferent de dimensiunea și stadiul lor de pregătire, companiile ar trebui să își evalueze în mod regulat capacitățile de răspuns la incidente, cu atât mai mult în perioadele de risc crescut”, apreciază sursa citată.
Un raport al Băncii Mondiale, publicat în 2020, evidenția faptul că IMM-urile joacă un rol esențial în majoritatea economiilor indiferent de stat, reprezentând 90% din întreprinderile din întreaga lume și ocupând peste 50% din forța de muncă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național