Raport: Creștere cu 21% a numărului de proiecte pentru construcția de spații verzi și pietonale, derulate în România în ultimul an
Numărul 11, 22-28 mar. 2023 » Roza vânturilor
Numărul proiectelor demarate la nivel național, în 2022, pentru construcția de spații verzi și pietonale, a crescut cu 21%, până la 377, arată datele IBC Focus, relatează Agerpres. Conform raportului citat, topul județelor în care au fost identificate cele mai multe investiții în spații verzi sunt Cluj, Bihor, Hunedoara, Timiș, Constanța și municipiul București.
De asemenea, din punct de vedere valoric, cele mai mari investiții pentru construcția de spații verzi și pietonale (29% din total) au fost începute în Cluj, la mare distanță față de București, Brașov, Constanța și Bihor. Astfel, proiectul care propulsează Clujul din punct de vedere valoric este "Amenajarea celui mai mare parc din istoria Clujului" și reprezintă o investiție de 475 milioane de lei (circa 96 milioane de euro). Acesta este, de fapt, și cel mai mare proiect din punct de vedere financiar identificat de IBC Focus în ultimele 12 luni, la nivel național.
În cea mai mare parte, investițiile mari derulate la nivel național sunt realizate prin accesarea fondurilor europene de către autoritățile locale.
Potrivit sursei citate, 35% din totalul investițiilor monitorizate în ultimul an sunt în faza de construcție, iar două treimi dintre acestea se află în diverse faze premergătoare construcției (proiectare sau autorizare). "O altă tendință remarcată este faptul că autoritățile încearcă o rezolvare parțială a traficului care sufocă marile orașe. Exemple în acest sens sunt în proiectele noi din Sibiu (amenajarea malului Cibinului), Cluj (amenajarea malului Someș), București (Parcul liniei). Deși marile orașe ale României fac pași pentru creșterea calității vieții cetățenilor prin reamenajarea de spații verzi și pietonale, o problemă se observă în aglomerările urbane învecinate municipiilor, unde aceste spații încă nu sunt o prioritate. Foarte puține proiecte au fost identificate în zonele imediat învecinate marilor orașe, deși construcțiile rezidențiale de blocuri și case care se realizează în aceleași zone sunt semnificative", se precizează în analiza de specialitate.
Din punct de vedere constructiv, din totalul celor 377 de proiecte identificate se observă că acestea pot fi o oportunitate excelentă pentru firmele de construcții și amenajări peisagistice, precum și oportunități de afaceri pentru firme producătoare de pavaje, mobilier urban sau sisteme de iluminat public.
"De exemplu, prin scanarea documentației tehnice pentru aceste proiecte monitorizate în ultimele 12 luni, reiese un necesar total de 750.000 mp de pavaj, 8.000 stâlpi de iluminat și 70 de fântâni publice. Tendința și preocuparea înspre realizarea de spații verzi este identificată și în activitatea economică a firmelor de amenajări peisagistice. Conform celor mai recente date disponibile la Registrul Comerțului, în România sunt peste 2.000 de firme înregistrate cu codul CAEN 8130 - amenajări peisagistice. Profiturile acestora au atins vârful în ultima raportare disponibilă (2021) și au înregistrat o creștere cumulată de circa 10% față de anul precedent", notează realizatorii raportului.
Uniunea Europeană (UE) recomandă un minimum de 26 de metri pătrați de spațiu verde/cap de locuitor, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) un nivel de 50 mp/cap de locuitor.
În cazul României, de exemplu în București, cetățenii dispun la ora actuală de doar 10 mp de spațiu verde/cap de locuitor, notează IBC Focus.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial