Raport: Două treimi din solurile Europei sunt degradate
Numărul 43, 30 oct. - 5 nov. 2024 » Lumea în care trăim
Comisia Europeană trage un semnal de alarmă privind starea critică a solurilor din Europa într-un nou raport care arată că între 60% și 70% din terenuri sunt degradate, inclusiv în România, punând în pericol producția de alimente și lupta împotriva schimbărilor climatice, relatează Mediafax. Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene a publicat raportul „Starea solurilor din Europa 2024”, care lansează un apel urgent pentru combaterea degradării solurilor în UE.
Raportul avertizează că 60%-70% din solurile europene, inclusiv cele din România și Republica Moldova, se confruntă cu degradarea, inclusiv eroziunea, poluarea, epuizarea nutrienților și pierderea materiei organice, amenințând capacitatea UE de a îndeplini obiectivele privind securitatea alimentară, biodiversitatea și clima. Fără o intervenție imediată, productivitatea agricolă și rezistența climatică a regiunii sunt grav amenințate.
Principalele amenințări includ degradarea a 12 milioane de hectare de terenuri agricole din cauza practicilor agricole nesustenabile, a extinderii urbane și a despăduririlor. Raportul evidențiază, de asemenea, scăderea alarmantă a materiei organice din sol, în special în sudul Europei, exacerbând efectele secetelor și inundațiilor din cauza retenției reduse a apei.
ONG-urile, experții și fermierii solicită ca finanțarea climatică să fie direcționată către micii fermieri pentru a-i sprijini în tranziția către practici regenerative.
16 ONG-uri au elaborat un document de recomandare de politici care solicită Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC) să faciliteze accesul fermierilor la finanțare pentru refacerea solurilor. Propunerile esențiale includ asigurarea accesului fermierilor la finanțări climatice pentru a adopta practici agroecologice regenerative, creșterea finanțărilor climatice pentru fermieri în vederea creării de rezervoare de carbon pe terenurile agricole, dezvoltarea infrastructurii și a politicilor favorabile pentru gestionarea durabilă a terenurilor, mobilizarea investițiilor private în domeniul regenerării solului și integrarea refacerii solurilor în strategiile globale de finanțare climatică.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale