Raport: Femeile adoptă aplicațiile bazate pe GenAI la fel de mult ca bărbații
Numărul 20, 22-28 mai 2024 » Conectarea la era digitală
Femeile acceptă utilizarea aplicațiilor bazate pe Inteligența Artificială Generativă (GenAI) cel puțin la fel de mult, dacă nu chiar mai mult decât bărbații, arată concluziile unui raport de specialitate, citat de Agerpres. Potrivit cercetării Boston Consulting Group (BCG), intitulată "Liderii femei deschid drumul în GenAI", există diferențe semnificative în utilizarea GenAI în funcție de nivelurile ierarhice, de muncă și vârsta.
Comparativ cu bărbații, femeile aflate în poziții de conducere sunt la fel de conștiente sau chiar mai conștiente de impactul pozitiv potențial al GenAI asupra muncii lor, "deși tinerele femei sunt mai puțin încrezătoare în acest sens". În schimb, femeile aflate în funcții de conducere din domenii non-tehnice folosesc GenAI cu 2 puncte procentuale (pp) mai puțin, iar femeile din poziții inferioare cu 5-12 pp mai puțin decât bărbații care desfășoară activități similare.
De asemenea, pentru femeile tinere care lucrează în poziții tehnice, decalajul este de 7 pp, ceea ce poate agrava inegalitatea de gen deja existentă în multe companii tehnologice.
"Femeile mai în vârstă din domeniile tehnice și non-tehnice au raportat o toleranță la risc egală sau mai mare decât bărbații și colegii lor mai tineri, lucru explicat în analiză prin parcursul lor profesional. Femeile mai în vârstă, după ce au depășit numeroase obstacole pentru a ajunge în pozițiile actuale, și-au dezvoltat capacitatea de asumare a riscurilor necesară pentru succes. În schimb, femeile tinere în roluri tehnice se simt adesea mai puțin libere să experimenteze, în special cu tehnologiile emergente, din cauza experienței și autorității lor, mai reduse", se arată în raport.
Pe de altă parte, un sondaj YouGov realizat în 2020 arată că proporția femeilor printre utilizatorii de noi tehnologii este de sub 40%. Totodată, o pondere de aproximativ 30% dintre managerii de nivel mediu și superior la nivel global sunt femei, iar dezechilibrul de gen avea tendință de creștere și mai mare. Studiul a arătat că 68% dintre femeile care lucrează în sectorul tehnologic folosesc instrumente GenAI de mai multe ori pe săptămână la locul de muncă, comparativ cu 66% dintre bărbați.
Mai mult, femeile în poziții de conducere din domenii tehnice (inginerie, IT, servicii pentru clienți, vânzări și marketing) depășesc utilizarea GenAI cu 14 pp față de colegii lor bărbați.
Conform BCG, companiile pregătite să utilizeze GenAI pot folosi acest nou instrument pentru a reduce decalajul de gen. Acest lucru poate fi facilitat prin reprezentarea liderilor și gestionarea schimbărilor, programe de formare specifice, planificare robustă, politici de AI responsabile și management proactiv al carierei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial