Raport: Managerii IT se simt din ce în ce mai vulnerabili în fața atacurilor cibernetice
Telex » Știri 18 ianuarie 2023
Majoritatea factorilor responsabili din domeniul IT resimt din ce în ce mai acut vulnerabilitatea în fața atacurilor cibernetice, pe măsură ce complexitatea mediilor de lucru hibride crește, relevă datele unui raport privind tendințele de protecție a datelor în 2023, relatează Agerpres. Bugetele alocate protecției datelor vor crește cu circa 6,5% la nivel global în 2023, prognozează raportul citat, acest procentaj fiind considerabil mai mare decât totalul celorlalte creșteri planificate în alte domenii IT.
Potrivit studiului Veeam Data Protection Trends, un procentaj record - de 85% dintre companiile și organizațiile din întreaga lume - au fost vizate de cel puțin atac cibernetic pe parcursul anului 2022.
Conform raportului realizat prin chestionarea a 4.200 de manageri IT din toate domeniile de activitate - doar 55% din datele criptate/distruse au putut fi recuperate în urma atacurilor. "Unele atacuri sunt devastatoare, iar pierderea datelor sau indisponibilizarea lor pe o anumită perioadă poate duce chiar și la falimentul unei companii", susțin autorii cercetării.
Raportul Veeam privind tendințele în protecția datelor în 2023 arată că bugetele pentru backup-ul datelor vor continua să crească pentru a se alinia cu nevoia tot mai mare de coerență și fiabilitate pentru protecția datelor în cloud-urile hibrid, în vreme ce organizațiile își continuă lupta împotriva ransomware-ului.
Companiile se confruntă cu medii IT hibride mai complexe și, în consecință, își măresc bugetele pentru a evita atacurile cibernetice și pentru a ține pasul cu diversificarea continuă a mediilor de producție din cloud-uri, constată raportul. Mai mult, acesta arată că factorii decizionali din departamentele IT nu simt că datele organizației sunt suficient de bine protejate.
Veeam Data Protection Trends Report 2023 relevă câteva puncte cheie privind tendințele în domeniul protecției datelor pentru acest an.
"Protecția modernă a datelor este necesară pentru supraviețuirea afacerilor: patru din cinci organizații consideră că au un decalaj - sau un sentiment de nemulțumire ori neliniște - între așteptările zonei de business și ceea ce pot oferi serviciile IT. 82% au un «decalaj de disponibilitate» între cât de rapid e nevoie ca sistemele companiillor să fie recuperate în caz de pierdere și cât de repede le poate recupera, în realitate, departamentul lor de IT. 79% invocă și un «decalaj de protecție» între cât de multe date pot fi pierdute și cât de des poate departamentul de IT să protejeze aceste date", mai arată raportul. Astfel de lacune reprezintă unul dintre motivele pentru care 57% dintre organizații doresc să-și schimbe modalitatea principală de protecție a datelor în 2023, dar și să-și mărească bugetele pentru protecția datelor.
Totodată, bugetele pentru protecția datelor sunt în creștere. La nivel global, organizațiile se așteaptă să-și mărească bugetul pentru protecția datelor cu 6,5% în 2023, procent considerabil mai mare decât totalul celorlalte creșteri planificate în alte domenii IT.
Dintre cele 85% dintre organizații care intenționează să-și mărească bugetul pentru protecția datelor, creșterea medie planificată este de 8,3% și, în cele mai multe cazuri, în acord cu investiții crescute în instrumentele de securitate cibernetică.
"În ciuda gradului de conștientizare și totodată a creșterii gradului de pregătire, ransomware-ul iese învingător: atacurile cibernetice au cauzat cele mai importante întreruperi în activitatea organizațiilor în 2020, 2021 și 2022", precizează autorii studiului.
Conform raportului, ransomware-ul este cel mai mare obstacol în calea transformării digitale; ca urmare a greutății pe care o pune asupra bugetelor, dar și a forței de muncă, ransomware-ul și situația actuală a securității cibernetice au prioritate în activitatea echipelor IT.
"Acest lucru face ca resursele IT și bugetele alocate inițial pentru inițiativele de transformare digitală să se orienteze mai mult către prevenție. Nu numai că atacurile cibernetice consumă bugetele operaționale pentru a acoperi răscumpărările și eforturile de recuperare, dar reduc și capacitatea organizațiilor de a se moderniza pentru a avea în succes în viitor. În schimb, companiile trebuie să opteze pentru prevenție și reducerea status quo-ului", mai arată raportul.
Raportul a chestionat 4.200 de manageri și implementatori IT din întreaga lume și din toate tipurile de companii cu privire la o varietate de factori, provocări și strategii de protecție a datelor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial