Raport OECD: România are un cadru strategic puternic pentru coordonarea implementării Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă
Telex » Știri 22 septembrie 2020
Guvernul României, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, a găzduit videoconferinţa „Cât de pregătită este România pentru dezvoltarea durabilă?”. Două rapoarte realizate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au fost prezentate de experţii organizaţiei în cadrul evenimentului. Acestea sunt rezultatul unui proiect prin care au fost analizate mecanismele instituţionale, de planificare şi bugetare care pot contribui la implementarea „Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030” (SNDDR). „Demonstrăm consecvenţă şi determinare în implementarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă. Cele două rapoarte reconfirmă poziţia României de hub regional în promovarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Am reuşit să construim un cadru regional solid pentru implementarea Strategiei. Câteva exemple sunt nucleele de dezvoltare durabilă, formate din aproximativ 100 de specialişti din instituţiile publice, Comitetul Interdepartamental prezidat de premier şi format din miniştri, dar şi Consiliul Consultativ pentru dezvoltare durabilă care va reuni 34 de experţi”, a declarat Laszlo Borbely, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Conform experţilor OCDE, pandemia COVID-19 a sporit provocările guvernelor în ceea ce priveşte echilibrarea priorităţilor urgente cu cele de implementare pe termen lung a obiectivelor de dezvoltare durabilă. Printre recomandările pentru depăşirea acestei perioade se numără integrarea conceptului de dezvoltare durabilă în procesele guvernamentale cheie şi integrarea indicatorilor sectoriali în setul de indicatori naţionali de dezvoltare durabilă. „Cu toate că trecem printr-o perioadă dificilă, trebuie să facem mai mult, atât la nivel individual, cât şi la nivelul comunităţilor. Vom continua să dezvoltăm în România acea masă critică care să îmbrăţişeze obiectivele pentru dezvoltare durabilă şi care să le promoveze mai departe. Nici noi, nici instituţiile europene partenere nu ne-am îndepărtat de la principiile sustenabilităţii. Dimpotrivă, relansarea economică europeană va pune accent pe reducerea emisiilor de carbon. De asemenea, raporturile de ţară din cadrul Semestrului European vor fi construite pe cele 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabilă. Cele două rapoarte ne vor ajuta să dezvoltăm cât mai bine mecanismele instituţionale şi să avem o planificare bugetară în concordanţă cu noile evoluţii internaţionale”, a adăugat Laszlo Borbely.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial