Raport ONU: Angajamentele actuale ale țărilor nu vor inversa tendința de creștere a temperaturii globale
Telex » Știri 10 noiembrie 2021
Noile angajamente climatice ale statelor lumii nu sunt suficiente și vor duce la o încălzire a planetei noastre cu 2,7 grade Celsius, sau cu 2,1 grade Celsius în cel mai bun caz dacă sunt luate în calcul promisiunile privind neutralitatea carbonului, potrivit celor mai recente estimări formulate de ONU și publicate marți în cadrul COP26, informează AFP, preluată de Agerpres. Raportul anual de referință al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), publicat chiar înainte de debutul conferinței pentru climă de la Glasgow, avertiza în legătură cu o încălzire „catastrofală” de +2,7°C, sau de 2,2°C dacă sunt respectate obiectivele privind neutralitatea carbonului fixate pentru jumătatea acestui secol.
Odată cu angajamentele luate de alte 33 de țări în timpul COP26, precum Brazilia, Argentina și mai ales India, care și-a consolidat obiectivele de reducere a emisiilor pentru 2030 și a anunțat că va atinge neutralitatea carbonului în 2070, previziunile UNEP se modifică doar într-o manieră minimală, potrivit cifrelor publicate marți.
Angajamentele actuale anunțate de 152 de țări care reprezintă împreună 88% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră vor permite o reducere a emisiilor cu 4,8 gigatone suplimentare de CO2 până în 2030, comparativ cu 0,7 gigatone calculate cu ocazia estimărilor precedente. Această ameliorare este asociată mai ales cu noile obiective pentru 2030 anunțate de Arabia Saudită și de China, potrivit raportului UNEP.
În ceea ce privește traiectoria temperaturii globale, omenirea se îndreaptă în continuare spre o încălzire cu 2,7°C până în anul 2100, foarte departe de obiectivele Acordului de la Paris, care prevăd limitarea creșterii temperaturilor cu 2°C, sau cu 1,5°C dacă va fi posibil, în raport cu era preindustrială.
Adăugând noile promisiuni privind neutralitatea carbonului, creșterea temperaturii globale ar putea fi limitată la +2,1°C, reprezentând o ameliorare de doar 0,1°C în raport cu estimările precedente.
Dar, „ținând cont de lipsa de transparență în legătură cu promisiunile privind neutralitatea carbonului, absența unor mecanisme de implementare și a unor sisteme de verificare și de faptul că foarte puține dintre angajamentele pentru 2030 plasează cu claritate țările lumii pe un drum care duce spre neutralitatea carbonului, atingerea acestor obiective rămâne incertă”, au adăugat autorii raportului UNEP.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara