Raport Oracle & Future Workplace: 65% dintre angajați sunt încântați și recunoscători pentru faptul că au colegi de muncă roboți
Numărul 40, 22-28 oct. 2019 » Conectarea la era digitală
Aproape două treimi dintre angajați (64%) acordă o încredere mai mare unui robot decât managerului lor, în timp ce într-un procentaj similar (65%) se declară optimiști, încântați și recunoscători pentru faptul că au colegi de muncă roboți, reiese din cel de-al doilea studiu anual pe tema Inteligenței Artificiale (AI) la locul de muncă – „AI at Work”, realizat de Oracle și Future Workplace, informează Agerpres. Rezultatele sondajului citat arată, totodată, că 50% dintre oameni ar apela la un robot în loc să-și consulte managerul, pentru sfaturi, iar 82% dintre cei chestionați consideră că roboții pot face lucrurile mai bine decât managerii lor.
La întrebarea ce anume pot face roboții mai bine decât managerii lor, respondenții sondajului au spus că roboții sunt mai buni în a furniza informații imparțiale (26%), la menținerea programelor de lucru (34%), la rezolvarea problemelor (29%) și la gestionarea unui buget (26%).
În schimb, când au fost întrebați ce anume pot face managerii mai bine decât roboții, angajații au menționat: înțelegerea laturii emoționale (45%), consultanța și oferirea de sfaturi (33%), crearea unei culturi organizaționale (29%).
Raportul de specialitate relevă că angajații din India (89%) și China (88%) au mai multă încredere în roboți decât în managerii lor, urmați de cei din Singapore (83%), Brazilia (78%), Japonia (76%), Emiratele Arabe Unite (74%), Australia/Noua Zeelandă (58%), SUA (57%), Marea Britanie (54%) și Franța (56%).
În privința utilizării componentei de Inteligență Artificială la locul de muncă, jumătate dintre angajați (50%) au indicat acest lucru. În același timp, majoritatea (65%) salariaților s-au declarat optimiști, încântați și recunoscători pentru faptul că au colegi de muncă roboți și aproape un sfert raportează o relație prietenoasă și satisfăcătoare cu AI la locul de muncă.
Printre cei mai încântați de noua tehnologie se află angajații din India (60%), China (56%) și Emiratele Arabe Unite (44%), la polul opus situându-se cei din Franța, cu 8%.
La nivel de lideri, 81% dintre cei care conduc departamentele de resurse umane susțin că este dificil să țină pasul cu schimbările tehnologice la locul de muncă.
Conform sondajului, nativii digitali din Generația Z (43%) și Millennials (45%) sunt mai preocupați de confidențialitate și siguranță la locul de muncă, în comparație cu cei din Generația X (29%) și Baby Boomers (23%).
Studiul Oracle și Future Workplace are la bază un sondaj global realizat online în zece țări, pe un eșantion de 8.370 de persoane, angajați cu normă întreagă cu vârste între 18 și 74 de ani.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național