Raport: Oraşele sunt responsabile pentru aproape 70% din emisiile globale de dioxid de carbon
Numărul 2, 19-25 ian. 2021 » Lumea în care trăim
Oraşele sunt responsabile în prezent pentru aproape 70% din emisiile globale de dioxid de carbon şi consumă 78% din energia planetei, iar o astfel de abordare devine esenţială pentru atingerea obiectivului de a limita creşterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, se arată într-un raport de profil, citat de Agerpres. Astfel, conform unui comunicat al Schneider Electric, grupul Enel şi Forumul Economic Mondial (WEF), Organizaţia Internaţională pentru Cooperare Public-Privată, au publicat primul raport din iniţiativa „Oraşe cu zero emisii nete de carbon - Iniţiativa pentru eficienţa sistemică” – un cadru global care stabileşte viziunea pentru a accelera eforturile de decarbonizare şi rezilienţă în oraşele din întreaga lume.
Intitulat „Oraşe cu zero emisii nete de carbon: O abordare integrată” şi elaborat în colaborare cu WEF, raportul subliniază nevoia şi beneficiile aduse de o abordare energetică integrată în planificarea şi gestionarea clădirilor şi mobilităţii, folosind infrastructuri de reţea digitalizate şi inteligente în mediul urban.
„Criza COVID-19 a accentuat importanţa parteneriatelor globale pe măsură ce ne străduim să facem oraşele şi societăţile mai sustenabile, incluzive şi mai rezistente. Reducerea emisiilor din oraşele din întreaga lume necesită acţiuni urgente şi reprezintă un obiectiv ce necesită alinierea tuturor părţilor interesate - actori publici şi privaţi, companii şi cetăţeni. Acest raport prezintă modalităţile prin care eficienţa sistemică poate fi atinsă în mod real şi practic şi rolul pe care fiecare dintre noi îl poate juca”, a declarat Jean-Pascal Tricoire, preşedinte şi CEO Schneider Electric.
La rândul său, Francesco Starace, CEO şi director general al Grupului Enel, consideră că, pentru a asigura o tranziţie energetică de succes, „trebuie să lucrăm împreună”, solicitând administraţiilor publice locale şi naţionale, actorilor din sectorul privat şi societăţii civile să adopte agenda comună de reducere a emisiilor de carbon. „Electricitatea s-a dovedit deja a fi esenţială în viaţa oraşelor şi acest lucru se va accentua pe măsură ce electrificarea se dezvoltă în întreaga lume. În calitate de lider mondial în sectorul energiei, dorim să contribuim la dezvoltarea unei viziuni urbane sustenabile pentru viitor, lucrând cu parteneri globali pentru a integra electrificarea, tehnologia digitală inteligentă şi infrastructura şi clădirile eficiente”, a precizat Starace.
Raportul a fost elaborat în cadrul iniţiativei WEF „Oraşe cu zero emisii nete de carbon - Iniţiativa pentru eficienţa sistemică”. „Raportul exprimă necesitatea unei abordări integrate pentru îmbunătăţirea productivităţii energetice, electrificarea transportului, decarbonizarea sistemelor de încălzire şi răcire, precum şi facilitarea flexibilităţii cererii, pe lângă oferirea de recomandări concrete şi schimbul de experienţă în jurul acestor concepte”, se arată în comunicat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial