Raport PwC: Prelungirea vieții profesionale a persoanelor vârstnice ar putea crește PIB-ul țărilor membre ale OCDE cu 2 trilioane de dolari
Numărul 26-27, 11-24 iulie 2017 » Lumea în care trăim
România trebuie să caute să prelungească viața activă a persoanelor de vârsta a treia pentru a face față îmbătrânirii rapide a populației
Țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) ar putea înregistra o creștere de aproximativ 2 trilioane de dolari a produsului intern brut (PIB), pe termen lung, dacă rata de ocupare a forței de muncă pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani ar fi egală cu cea a Suediei, cea mai performantă țară din UE în această privință, potrivit unui studiu al economiștilor PwC.
Indicele Golden Age calculat de PwC reprezintă o medie ponderată a unei serii de indicatori – printre care ocuparea forței de muncă, veniturile și participarea în programe de formare – care reflectă impactul pe piața forței de muncă al angajaților cu vârste de peste 55 de ani în 34 de țări din OCDE.
Creșterea potențială pe termen lung a PIB-ului variază semnificativ între țări, de la aproximativ 1% în Coreea și 2% în Japonia până la aproximativ 16% în Grecia. Alte țări care se situează la coada clasamentului ar putea obține, de asemenea, câștiguri mari, cum ar fi Belgia (13%) și Slovenia (12%). Având în vedere dimensiunea sa, SUA ar avea cel mai mare potențial de câștig în termeni absoluți, de aproximativ 0,5 trilioane de dolari (aproximativ 3% din PIB).
„Între 2015 și 2035, numărul persoanelor cu vârsta peste 55 de ani în țările cu venituri mari (din cadrul OCDE) va crește cu aproape 50%, până la aproximativ 538 de milioane. Este o veste îmbucurătoare că trăim mai mult, însă îmbătrânirea rapidă a populației exercită o presiune financiară semnificativă asupra sistemului de sănătate și de pensii. Pentru a compensa aceste costuri mai mari, considerăm că angajaților de vârsta a treia ar trebui să li se permită și chiar să fie încurajați să rămână în activitate mai mult timp. Acest lucru ar spori puterea de cumpărare și ar conduce la creșterea PIB-ului, implicit a veniturilor din impozite și taxe”, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC România.
Țările nordice sunt și de această dată în vârful clasamentului, Islanda ocupând primul loc, Suedia locul 4 și Norvegia locul 6. Danemarca (13) și Finlanda (14) nu înregistrează performanțe la fel de spectaculoase precum vecinii lor, totuși se situează în prima jumătate a clasamentului OCDE. Israel ocupă locul 3, Coreea de Sud și Japonia au urcat fiecare câte două poziții față de clasamentul anterior până pe locul 7, respectiv locul 8. Australia a avansat patru poziții până pe locul 12, iar Germania două locuri, până pe locul 15.
Potrivit unui comunicat al PwC, printre prioritățile guvernelor din cadrul OCDE se numără: reformarea sistemului de pensii și furnizarea altor stimulente financiare pentru încurajarea pensionării târzii; sprijinirea formării/recalificării persoanelor în vârstă, în special ca răspuns la schimbările tehnologice, cum ar fi creșterea automatizării; introducerea măsurilor de combatere a discriminării pe motive de vârstă în toate aspectele legate de ocuparea forței de muncă.
„Corelația dintre indicii calculați de PwC Young Workers și Golden Age sugerează că angajarea persoanelor în vârstă nu are un impact negativ în ceea ce îi privește pe tineri. Cercetările noastre arată că politicile flexibile de muncă implementate în țările care înregistrează cele mai bune performanțe conform studiului Golden Age stimulează, totodată, femeile să rămână în activitate mai mult timp”, a precizat Ionuț Simion.
„Pentru România, o țară care înregistrează o îmbătrânire accelerată a populației, identificarea modalităților de a menține pentru o perioadă mai lungă de timp în viața activă profesional persoanele vârstnice va deveni un factor crucial pentru păstrarea viabilității sistemului public de pensii. Trebuie să fim mai inovativi în privința modului în care concepem politicile sociale și economice pentru a veni în întâmpinarea nevoilor muncitorilor vârstnici și pentru a încuraja angajatorii să ofere posibilitatea de muncă flexibilă și opțiuni de pensionare parțială”, a adăugat Ionuț Simion.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național