Raport: Rezervările pentru destinații montane le-au depășit pe cele pentru litoral, în acest an
Numărul 35, 7-13 sep. 2022 » Roza vânturilor
Prețurile mai mari cu până la 20% la serviciile din turism au forțat românii dornici să călătorească să opteze pentru unități de cazare mai ieftine, care să le permită să se încadreze într-un anumit buget, iar, în premieră, aceasta a fost prima vară în care destinațiile montane au fost mai apreciate decât cele de pe litoral, arată datele centralizate de o platformă online de rezervări hoteliere, relatează Agerpres. Astfel, conform Travelminit.ro, la începutul acestui an, platforma a înregistrat cu 22% mai multe înnoptări, comparativ cu 2019. „În perioada iunie - august 2022, prețul pentru o noapte de cazare la unitățile din România a crescut cu 21%, iar valoarea totală a rezervărilor făcute de români a crescut cu numai 7%, ceea ce înseamnă că turiștii s-au orientat acum către pachete de cazare mai ieftine sau că au scurtat durata sejurului lor pentru a atenua efectul inflației asupra turismului”, a declarat Rigo Ferenc, CEO Travelminit.ro.
Cele mai populare destinații, în perioada iunie - august 2022, au fost: litoralul românesc (cu stațiunile Eforie Nord, Costinești, Mamaia și Eforie Sud în topul preferințelor), destinațiile montane (cu Brașov, Predeal, Bușteni și Sinaia, pe primele locuri), destinațiile balneare (printre care se află: Sovata, Praid, Băile Felix și Băile Herculane) și marile orașe (Oradea, Sibiu, București și Cluj-Napoca, cu cele mai multe rezervări).
În acest context, destinațiile montane au înregistrat o creștere anuală a rezervărilor de 45%, în timp ce numărul rezervărilor de pe litoral s-a majorat cu doar 41%, în acest an, comparativ cu datele din 2021. De asemenea, rezervările pentru marile orașe au crescut cu 31%, iar cele pentru destinațiile balneo-climaterice cu 19%, de la an la an.
Potrivit sursei citate, prețul mediu pentru o cameră dublă/noapte a crescut cu minimum 15%, în perioada iunie - august 2022, față de intervalul similar din anul anterior. Totodată, o medie de 67% dintre rezervările efectuate în vârful sezonului au fost consemnate în ultimele 14 zile dinaintea check-in-ului, „semn că trendul last-minute apărut în timpul pandemiei s-a păstrat și că turiștii sunt acum mult mai spontani atunci când vine vorba de vacanța lor”, notează raportul de specialitate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice