Raport: Stoc de peste 4,3 milioane mp spații de birouri moderne în România, în S1
Telex » Știri 9 august 2022
Stocul modern de spații de birouri, înregistrat în România în primul semestru (S1) al anului curent, a depășit 4,3 milioane de metri pătrați (mp), 76% fiind consemnat în București, relevă Raportul „Romania Office Destinations 2022”, lansat de o companie de consultanță imobiliară, relatează Agerpres. Conform documentului, rata de neocupare pe segmentul de birouri este de doar 12%, fiind pe un trend descendent în perioada analizată, față de același interval din 2021.
Pe segmentul office, Capitala se află pe primul loc, cu un stoc total de 3,3 milioane mp, în contextul unei populații totale de 2,1 milioane și o rată a șomajului de 5,1%. Cu 31 de universități, atât publice, cât și private, București furnizează peste 170.000 de absolvenți în fiecare an, contribuind la atractivitatea orașului ca destinație pentru companiile care doresc să-și extindă afacerile în țara noastră, consideră specialiștii CBRE România.
În ierarhia națională, se mai află Cluj-Napoca (350.000 mp), Timișoara (294.000 mp), Iași (205.000 mp) și Brașov (155.000 mp).
„Cluj-Napoca are peste 740.000 de locuitori și o rată a șomajului de 2,1%. 72.000 de absolvenți își finalizează studiile în fiecare an în cele nouă universități publice și private ale acestui oraș. Populația Timișoarei a depășit 700.000 de persoane, în timp ce rata șomajului este de 1,8%. Cu șapte universități publice și private, Timișoara are peste 44.000 de absolvenți anual”, se notează în raportul de specialitate.
Piața cu cea mai rapidă creștere este reprezentată de București, stocul modern fiind cu 10% mai mare, în trimestrul II comparativ cu perioada similară din anul anterior.
Ca previziuni, consultanții în imobiliare susțin că, odată ce 335.300 mp vor fi adăugați stocului actual până în 2023, stocul de spații de birouri va ajunge la 4,7 milioane mp, la începutul anului viitor, în creștere cu 9%, de la an la an. Astfel, Bucureștiul va mai avea 135.300 mp de spații de birouri, nivel care îl plasează pe primul loc în ceea ce privește noile dezvoltări, urmat de Iași cu 80.000 mp, Cluj-Napoca (55.000 mp), Timișoara (40.000 mp) și Brașov (25.000 mp).
În ceea ce privește rata de neocupare, Cluj-Napoca și Iași au înregistrat cel mai ridicat nivel de închiriere, cu doar 8% rata de neocupare fiecare din stocul total, în T2.
Pe locul doi în top se află Brașov, cu o rată de neocupare de 13,7%, urmat de București (13,9%) și Timișoara (15%).
Raportul „Romania Office Destinations 2022”, lansat de CBRE, include și rezultatele unui sondaj online („Traditional vs Hybrid: Where to work from”), conform căruia peste 50% dintre angajați au spus că ar prefera să lucreze de la birou pentru a restabili legătura cu colegii lor și pentru a câștiga timpul consumat pentru deplasarea între casă și birou.
În același timp, 36% dintre respondenți doresc să fie la curent cu informațiile care îi ajută în carieră sau în îndeplinirea sarcinilor, iar 33% consideră discuțiile cu colegii un argument puternic pentru a se întoarce la birou. Pentru 13% dintre angajați lipsa spațiului acasă a fost un alt argument în favoarea lucrului de la birou, iar 5% s-au gândit la reducerea cheltuielilor cu utilitățile atunci când au votat pentru a reveni la birou.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național