Raportările contabile semestriale, obligatorii doar pentru firmele cu cifră de afaceri mai mare de un milion de euro
Numărul 39-40, 6-19 oct. 2020 » Curier legislativ
Raportările contabile semestriale vor fi întocmite și depuse la Ministerul Finanțelor Publice (MFP) doar de către persoanele juridice care au realizat o cifră de afaceri mai mare de un milion de euro, potrivit unui proiect legislativ de modificare a Legii contabilității, adoptat marți, 13 octombrie, de Camera Deputaților, cameră decizională.
Proiectul de lege modifică art. 28 alin. (2) din Legea contabilității nr. 82/1991 în sensul că „Ministerul Finanțelor Publice poate stabili întocmirea și depunerea la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice a situațiilor financiare sau a unor raportări contabile și la alte perioade decât anual, în cadrul exercițiului financiar, doar de către persoanele care au realizat o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro la sfârșitul exercițiului financiar precedent”.
În prezent, art. 28 alin. (2) din Legea contabilității prevede că „Ministerul Economiei și Finanțelor poate stabili întocmirea și depunerea la unitățile teritoriale ale Ministerului Economiei și Finanțelor a situațiilor financiare sau a unor raportări contabile și la alte perioade decât anual, în cadrul exercițiului financiar”.
Pentru anul 2020, MFP a decis că entitățile obligate să depună raportările contabile la 30 iunie 2020 sunt cele care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 lei. Data-limită pentru depunerea acestora la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice a fost 30 septembrie 2020.
Potrivit OMFP nr. 2.206/2020, raportările contabile la 30 iunie 2020 cuprind următoarele formulare:
– Pentru entitățile care aplică Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare:
- Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii (cod 10);
- Contul de profit și pierdere (cod 20), respectiv Contul prescurtat de profit și pierdere (cod 20);
- Date informative (cod 30).
– Pentru entitățile care aplică Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin OMFP nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare:
- Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii (cod 10);
- Situația veniturilor și cheltuielilor (cod 20);
- Date informative (cod 30).
Proiectul de lege pentru modificarea art. 28 alin. (2) din Legea contabilității nr. 82/1991 urmează să fie transmis, spre promulgare, președintelui României.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial