Raportul Comisiei Europene privind guvernarea electronică – eGovernment Benchmark 2019: România are un nivel peste mediu (63%; media UE 57%) de utilizare a canalului online în serviciile administrative
Numărul 40, 22-28 oct. 2019 » Conectarea la era digitală
Comisia Europeană (CE) a publicat, zilele trecute, Raportul privind guvernarea electronică, document care evaluează utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor în cadrul administrațiilor publice, precum și nivelurile de interoperabilitate transfrontalieră și de interacțiune digitală între administrații și cetățeni sau întreprinderi, în statele membre ale UE, și în alte opt țări terțe.
Performanța fiecărei țări este măsurată prin doi indicatori: Acces și Digitalizare. Gradul de Acces descrie măsura în care mediul online este utilizat la nivelul serviciilor administrative, în timp ce Digitalizarea are în vedere nivelul de digitalizare a ghișeelor administrației publice.
România are un nivel peste mediu (63%; media UE 57%) de utilizare a canalului online în serviciile administrative (Acces) și un nivel scăzut (40%; media UE 68%) de digitalizare administrativă (Digitalizare).
Țările care au dat dovadă de pionierat în ceea ce privește digitalizarea serviciilor publice sunt Malta, Estonia și Austria, urmate îndeaproape de Letonia, Lituania și Finlanda.
Studiul din acest an prezintă îmbunătățiri ale nivelului de transparență și de utilizare a serviciilor digitale, cum ar fi identificarea electronică (eID) și documentele electronice.
Europa este cea mai avansată în ceea ce privește „ghidarea utilizatorului”, ceea ce indică faptul că administrațiile publice acordă prioritate serviciilor pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor cetățenilor. „Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a îmbunătăți securitatea serviciilor publice online, precum și pentru a spori transparența, mobilitatea transfrontalieră și disponibilitatea identificării electronice și a documentelor electronice”, precizează CE, într-un comunicat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale