Rata anuală a inflației, -0,7% în noiembrie
Numărul 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017 » Breviar statistic
Rata anuală a inflației a coborât în luna noiembrie la -0,7%, de la -0,4% în luna precedentă, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Datele INS, preluate de News.ro, relevă că prețurile de consum au crescut în noiembrie, în medie, cu 0,07% comparativ cu luna octombrie. Astfel, alimentele s-au scumpit cel mai mult luna trecută, cu 0,23%, în medie, față de luna octombrie, în timp ce prețurile mărfurilor nealimentare au urcat nesemnificativ, cu 0,02%. În schimb, prețurile serviciilor au scăzut, în medie, cu 0,09% față de luna precedentă.
În perioada 1 decembrie 2015 – 30 noiembrie 2016, prețurile alimentelor au crescut cu 0,66%, mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1,3%, iar prețurile serviciilor au coborât cu 1,5%.
Față de luna octombrie, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în noiembrie, la ouă (6,6%), fructe proaspete (2,8%) și cartofi (1,5%). La polul opus, energia termică s-a ieftinit în noiembrie cu 3%, după ce în octombrie se scumpise cu 3,2%. De asemenea, ieftiniri importante s-au înregistrat, față de a zecea lună a anului, la citrice, cu 6,4%, și la categoria alte servicii, cu 2,9%, celelalte prețuri având fluctuații mult mai mici.
În ultimul an, cele mai mari creșteri de prețuri s-au consemnat la servicii poștale (+29%), citrice (+10,1%) și zahăr (+10%).
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național