Rata anuală a inflației în UE, 1,7% în martie
Numărul 15, 21-27 apr. 2021 » Breviar statistic
Rata anuală a inflației în zona euro s-a situat la 1,3% în martie, în creștere față de 0,9% luna precedentă, în timp ce în Uniunea Europeană a urcat de la 1,3% la 1,7%, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Comparativ cu situația din februarie, rata anuală a inflației a scăzut în trei state membre, a rămas stabilă în alte trei și a crescut în 21 țări membre. În România, rata anuală a inflației s-a situat la 2,5% în martie a.c., stabilă comparativ cu februarie. În martie 2020, rata anuală a inflației în România era de 2,7%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflației în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (4,4%), Ungaria (3,9%), România și Luxemburg (ambele cu 2,5%), iar cele mai scăzute în Grecia (-2%), Portugalia, Malta, Irlanda și Slovenia (toate cu 0,1%).
În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor în martie l-au avut serviciile, cu o majorare de 0,57 puncte procentuale, urmate de prețurile la energie (+0,43 puncte procentuale – pp), alimente, băuturi alcoolice și țigări (+0,24 pp) și bunuri industriale (creștere de 0,09 pp).
Datele Eurostat mai arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a încetinit la 1% în martie, de la 1,2% în februarie. De asemenea, un indicator care pe lângă prețurile la energie și alimente exclude și prețurile la țigări a încetinit la 0,9% în martie, de la 1,1% în februarie.
Inflația de bază este urmărită cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor de politică monetară.
În 11 martie, Banca Centrală Europeană a majorat previziunile referitoare la inflație în 2020, după creșterea prețurilor de la începutul anului. Rata inflației în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 1,5%, față de un nivel de 1% previzionat anterior, a anunțat președintele BCE, Christine Lagarde.
Și în anii următori inflația va fi sub ținta de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană pe termen mediu, iar economia va avea nevoie de câțiva ani pentru a-și reveni la nivelul de dinaintea pandemiei, apreciază BCE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial