Rata anuală a inflației în zona euro a încetinit în mai, în urma declinului prețului la țiței
Numărul 21-22, 2-15 iunie 2020 » Lumea în care trăim
Rata anuală a inflației în zona euro a încetinit în mai, arată o estimare preliminară publicată de Oficiul European de Statistică (Eurostat), în urma declinului prețului la petrol, iar pandemia de coronavirus (COVID-19) aproape a oprit activitatea economică, transmite Reuters, citată de Agerpres. Astfel, rata anuală a inflației în zona euro a încetinit la 0,1% în mai, de la 0,3% luna precedentă, în timp ce analiștii se așteptau la o creștere a prețurilor de consum cu 0,2%. Conform acestor cifre, inflația din zona euro este mult sub obiectivul-țintă al Băncii Centrale Europene (BCE) pe termen mediu, respectiv o creștere a prețurilor mai mică, dar apropiată de 2%.
Încetinirea inflației în zona euro în mai se explică în principal prin evoluția prețurilor la energie, care au înregistrat o scădere cu 12%, după un declin cu 9,7% luna precedentă. În schimb, prețurile la alimente, băuturi și țigări au urcat cu 3,3% (față de un avans de 3,6% în luna precedentă), iar la servicii prețurile au crescut cu 1,3% (față de un avans de 1,2% în luna precedentă).
Datele Eurostat mai arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, s-a menținut la 1,1% în mai.
Estimarea publicată de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, precum și datele privind inflația în Uniunea Europeană să fie date publicității la 17 iunie.
În aprilie, rata anuală a inflației în zona euro a fost de 0,3%, în scădere comparativ cu 0,7% luna precedentă, și de 0,7% în Uniunea Europeană, de asemenea în declin față de 1,2% luna anterioară, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației fiind Cehia, Polonia, Ungaria și România.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice