Rata anuală a inflației în zona euro a scăzut semnificativ în martie, în urma declinului prețului țițeiului
Numărul 13-14, 7-22 aprilie 2020 » Lumea în care trăim
Rata anuală a inflației în zona euro a încetinit semnificativ în martie, arată o estimare preliminară publicată de Oficiul European de Statistică (Eurostat), deoarece războiul prețurilor la petrol dintre Arabia Saudită și Rusia a redus prețurile energiei, iar pandemia de coronavirus (COVID-19) aproape a oprit activitatea economică, transmite Reuters, citată de Agerpres. Rata anuală a inflației în zona euro a scăzut la 0,7% în martie, de la 1,2% luna precedentă, în timp ce analiștii se așteptau la o creștere a prețurilor de consum cu 0,8%.
Conform acestor cifre, inflația din zona euro este sub obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE) pe termen mediu, respectiv o creștere a prețurilor mai mică, dar apropiată de 2%.
Încetinirea inflației în zona euro în martie se explică în principal prin evoluția prețurilor la energie, care au înregistrat o scădere cu 4,3%, după un declin cu 0,3% luna precedentă. În schimb, prețurile la alimente, băuturi și țigări au urcat cu 2,4% (față de un avans de 2,1% luna precedentă), iar la servicii prețurile au crescut cu 1,3% (față de un avans de 1,6% luna precedentă).
Datele Eurostat mai arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut la 1,2% în martie, de la 1,3% în februarie.
Inflația de bază este urmărită cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale. Reamintim că, la prima ei ședință de politică monetară în calitatea de președinte al BCE, Christine Lagarde a spus că va revizui modul în care instituția stabilește politica monetară, analizând toate aspectele, începând de la modul în care definește succesul în lupta împotriva inflației și până la rolul pe care BCE îl poate juca în combaterea încălzirii globale.
Estimarea publicată de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, precum și datele privind inflația în Uniunea Europeană, să fie date publicității la data de 17 aprilie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial