Rata anuală a inflației în zona euro, minus 0,3% în septembrie
Telex » Știri 5 octombrie 2020
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la minus 0,3% în luna septembrie 2020, de la un nivel de minus 0,2% în august, arată o estimare preliminară publicată de Eurostat, informează Agerpres. Scăderea inflaţiei în zona euro în luna septembrie se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o diminuare cu 8,2%. În schimb, preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au consemnat un avans de 1,8%.
Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în septembrie până la 0,4%, de la un nivel de 0,6% în luna august. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări a scăzut şi el până la 0,2%, de la 0,4% în luna august. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor de politică monetară.
Estimarea publicată de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii la 16 octombrie.
În luna august, România s-a situat printre ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei. În timp ce în Uniunea Europeană, rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 0,4%, de la 0,9% în iulie, cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate în august în Ungaria (4%), Polonia (3,7%), Cehia (3,5%) şi România (2,5%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național