Rata de absorbție a fondurilor europene, pe cadrul financiar 2007-2013, ar putea ajunge la 78% la finalul anului
Telex » Știri 6 mai 2016
Rata de absorbţie a fondurilor europene pe cadrul financiar 2007-2013 ar putea ajunge, la finalul acestui an, la 78%, în luna aprilie existând 47 de proiecte retrospective aprobate şi 28 în evaluare, reprezentând, în total, o contribuţie UE de peste 950 de milioane de euro, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene (MFE). „În conformitate cu prognozele cererilor de plată pe care România le-a transmis Comisiei Europene pentru anul 2016 (potrivit Memorandumului aprobat în Guvern în luna ianuarie 2016), se estimează ca rata de absorbţie să ajungă la sfârşitul anului 2016 la aproximativ 78%, iar la data de 31 martie 2017, conform previziunilor transmise oficial CE, rata de absorbţie calculată în funcţie de sumele solicitate să poată depăşi 80% din alocarea UE”, menţionează oficialii MFE. De asemenea, aceştia au mai afirmat că procesul de evaluare a proiectelor retrospective continuă.
În ceea ce priveşte situaţia întreruperii Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, oficialii MFE au precizat că există semnale că o decizie urmează a fi luată în cursul lunii mai.
Rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a crescut în aprilie cu 0,41 puncte procentuale, la 66,21% pe cadrul financiar 2007-2013, se arată în datele Ministerului Fondurilor Europene. Astfel, valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise Comisiei Europene (CE) depăşea 12,6 miliarde de euro, în 30 aprilie. În ceea ce priveşte rata absorbţiei efective, respectiv rambursările de la CE, aceasta a crescut cu 2,22 puncte procentuale, la 63,79% (12,1 miliarde euro). Data de 31 decembrie 2015 este termenul final de eligibilitate a cheltuielilor efectuate de beneficiari, iar 30 iunie 2016 – transmiterea la Comisia Europeană şi la Autoritatea de audit a ultimei aplicaţii de plată intermediară.
(Sursa: Agerpres)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial